Biztonságosabbá vált az áramellátás

A Pécs déli részén kialakított ipari park az elmúlt években sorra érkeznek a vállalkozások, amelyeknek  jelentős az energia igényük.

A biztonságos energiaellátás érdekében Pécs déli részét árammal ellátó kertvárosi transzformátorállomást több mint 720 millió forintból fejlesztették. A beruházás eredményeként nemcsak a Déli Ipari Parkba betelepült vállalatok jutottak többletenergiához, hanem a negyvenezer, környéken élő áramellátása is biztonságosabbá vált, egy esetleges üzemzavar hatásait is  kevésbé érzékelik.

A most zárult fejlesztéssel  30 százalékkal nőtt az állomásból induló 22 kV-os vezetékek száma, 8 új leágazást és egy új gyűjtősínt hozva létre. E mellett 6,5 kilométer nyomvonalon 22 kV-os földkábelt létesítettek és csaknem 20 kilométernyi kábelt építettek be. Ezzel nemcsak az energiaellátás vált biztonságosabbá, de az egyre nagyobb mértékben megújuló energiaforrások által termelt áram  rendszerbe táplálása is megoldódott. A kivitelezés során pedig  a lehető legkisebb környezetterhelésre törekedtek, a keletkező hulladék minimumra csökkentésével, mint például az új földkábeleket  a szükséges méretben rendelték meg a gyártótól.

Az egy évig tartó fejlesztés a napokban készült el, amelynek eredményeként a déli ipari parkba  most és a későbbiekben betelepülő vállalkozások  áramellátása sem jelent majd  gondot. Az elmúlt másfél évben a Lemeztechnika Kft., a Hanon Systems Kft. és a Matro Kft. épített benne üzemcsarnokot, de logisztikai és szolgáltató cégek is ott létesítettek telephelyet, s már megkezdődött az autóipari textíliákat gyártó, japán Seiren-csoport üzemcsarnokának építése is.  
 
A most lezárult beruházással nem értek végett a fejlesztések, Pécsett szeptember végéig egy új transzformátorállomást telepítenek ami a  most épülő új vásárcsarnokot látja majd el árammal, ősszel  pedig még két nagyobb bővítést valósítanak meg a város egy-egy utcájában.

Az E.ON hosszabb távú tervei között szerepel még a Déli Ipari Park transzformátor-állomásainak cseréje, amennyiben a helyi vállalatok energiaigénye tovább bővül és azt  szükségessé teszi.