Bárki a saját hangjából kórust hozhat létre

Július 6. és 9. között a Kodály Központban a három fényélmény mellett az UNICEF Magyarország Klímahősök programjai és kiállítása is várja az érdeklődőket.

A Kodály Központ hangversenytermében lesz látható a fesztivál monumentális látnivalója, a Gaia. A hét méter átmérőjű, az emberek  feje felett lebegő installáció a Földet ábrázolja. Az angol Luke Jerram alkotása az űrhajósok beszámolóiból ismerős képi világot jeleníti meg. A belülről megvilágított installáció minden centimétere 18 kilométernyi területet mutat be a Föld felszínéből. A műalkotástól 211 méterre állva lenne látható a bolygónk, ahogyan az a Holdról látszik.  Az élményt a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója teszi teljessé.

Belgiumból érkezik a Kodály Központba a SMING interaktív kórus installáció, ami lehetőséget nyújt arra, hogy bárki egyszerre legyen karmester és egy kórus is egyben. A játékban részt vevő hangját  és  rögzítik, a videó hang és képfelvételéből egy szoftver egy teljes kórust hoz létre. A képernyőn az arca, a hangszórókból pedig a kórussá bővített hangja lesz hallható, a saját magából álló kórust pedig karmester pálcával vezényelheti. Az installáció lehetőséget teremt arra, hogy különleges élményként élhesse meg bárki a zenét.

Az épület homlokzatára vetített, a 380-780 Collective által komponált fényinstalláció az észlelés, az út, a megérkezés lépcsőzetes folyamatán vezeti végig a látogatót.

A Kodály Központ napközben az UNICEF Klímahősök programjainak ad helyet, amelynek keretében a klímaváltozás hazai kiemelkedő szakembereivel beszélgethetnek a jövő legnagyobb kihívásairól, különösen a felmelegedés okozta problémákról, a bekövetkező klimatikus változásokról a fiatalok.

Július 7-8-án Nemzetközi klímatárgyalás-szimulációra is sor kerül Botos Barbarával, Magyarország klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövetével. Az interaktív játékos beszélgetésre a 12–18 éveseket várják. amelynek során kiderül, merre tart a világ a klímaváltozás tükrében.

A természet védelme: ki kit véd? címmel tart előadást július 8-án Jordán Ferenc, a Pármai Egyetem kutatója, amelyen az ember és a természet viszonyáról lesz szó. A rendszerszemlélet és a hálózatelemzés bemutatásával közös megoldásokat kínál arra, hogy hogyan tudnánk okosabban élni egyetlen bolygónkon, a Földön.

A fesztivál keretén lesz látható az UNICEF Magyarország Fotókiállítás, amelyen emberi sorsok és történetek jelennek meg a képek segítségével a világ azon területeiről, ahol az éghajlatváltozás következményei már most is részei az emberek  mindennapjainak. Már most  több mint fél milliárd gyermek szenved a szárazság, az árvizek és tomboló viharok pusztító hatásaitól, de 2050-re a klímaváltozás már a világ összes gyermekének életét befolyásolja már.