A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Vármegyei szervezete a hagyományokhoz híven idén is kóstolóval egybekötött dinnyenapot tartott Pécsen.
Mint Rittlinger József a szervezet megyei elnöke elmondta, a dinnye rövid ellátási láncon jut el a fogyasztókhoz, 24, de legkésőbb 48 órán belül már ott van a boltok polcain, ahogy az őstermelők által működtetett standokon. Az időjárás is remélhetőleg idén is kegyes lesz a termelőkhöz és szeptember közepéig teremni fog ez a sokak által kedvelt gyümölcs. Kitért arra is, hogy ahogy korábban is, most is ormánsági sárga-és görögdinnyét kóstolhatnak a pécsiek a hagyományos dinnyenapon. Tavaly egy tonna dinnyét osztottak szét, idén ennek a kétszeresét ajánlották fel a termelők.
Horváth Béla ormánsági dinnyetermesztő pedig annak a véleményének adott hangot, hogy amint megjelenik a piacon a magyar dinnye, vagy bármelyik hazai gyümölcs a vásárlók a hazait részesítik előnyben a külföldivel szemben. Szólt arról is, hogy a magas üzemanyagárak jelentős többletkiadást jelentenek a termelőknek, nem adják fel.
Az Ormánságban 41 család 117 hektáron foglalkozik dinnyetermesztéssel.