Az unió történetének legnagyobb bővítése

Európai parlamenti képviselők, az unió a tagállamok képviselői, valamint a 20 évvel ezelőtt született fiatalok emlékeztek meg tíz ország 2004. májusi uniós csatlakozásáról.


A 2004-es uniós bővítés huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi parlamenti ülésen Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett részt vett Pat Cox, az Európai Parlament korábbi elnöke és Romano Prodi, az Európai a Bizottság korábbi elnöke is


Az Európai Parlament elnöke ünnepi beszédében egyebek mellett arról szólt, az elmúlt két évtizedben Európa soha nem látott kihívásokkal nézett szembe, elég csak a pandémiáról, a Brexitről, vagy akár az Ukrajnában folyó háborúról beszélni. Hangsúlyozta, mindezekkel  közösen sikerült felülkerekedni. Kitért arra is, a legnehezebb pillanatokban  csábító volt, hogy  egyedül vágjanak bele, mégis ellenálltunk ennek a kísértésnek, mert megértették, minden frusztráció és tökéletlenség ellenére is az Európai Unió a legjobb garancia a tagállamokban élők számára.


Szólt arról is, kétségtelen, hogy az unió bővítése átalakította európaiak generációinak életét, mindenegyes tagállamban. Kezdve a polgároknak biztosított kikényszeríthető jogoktól a fiataloknak és időseknek egyaránt kínált lehetőségekig. Az egyes országok gazdaságát erősítő egységes piactól a kohéziós politikánkig, ami megvalósítja az európaiak egyenlősége iránti elkötelezettségét az uniónak. Az Európai Unióhoz való csatlakozás nem csupán a jogszabályok átültetéséről szól, sokkal mélyebb és messze túlmutat ezen.
Hangsúlyozta, az egység nem jelenti azt, hogy homogénnek kell lenni, Európa nem arra törekszik, hogy mindenki egyforma legyen, fontosak a különbözőségek, az egyes országokat jellemző hagyományok, kultúrák, az azokban beszélt nyelvek ezek adják az unió sokszínűségét.


Ezt az elmúlt 20 évben bebizonyosodott, Európa inkább a különbségek elfogadásáról szól, miközben nagy hangsúlyt helyez az esélyegyenlőségre, mely szerint mindenkinek ugyanolyan eséllyel kell rendelkeznie, de nem feltétlenül ugyanazzal a nézőponttal. Ez az unió erőssége, ez az, amiért a tagság mindenki számára előnyös. A csatlakozás óta eltel két évtized alatt Európa minden tagállamát megváltoztatta, de minden egyes tagállam ugyanúgy megváltoztatta Európát is.


Az EU jelenlegi és korábbi vezetői mellett az ünnepségen jelen volt Günter Verheugen volt bővítési biztos, valamint az Európai Unióhoz 20 évvel ezelőtt csatlakozott tíz ország képviselői,  Pavel Telička, a Cseh Köztársaság európai uniós csatlakozási tárgyalásainak főtárgyalója,  Georgios Iacovou, Ciprus volt külügyminisztere, Kristiina Ojuland, Észtország volt külügyminisztere,  Leszek Miller, Lengyelország volt miniszterelnöke,  Vaira Vīķe-Freiberga, Lettország volt elnöke,  Antanas Valionis, Litvánia volt külügyminisztere,  Lawrence Gonzi, volt máltai miniszterelnök,  Richard Cachia Caruana, Málta európai uniós csatlakozási tárgyalásainak főtárgyalója,  Mikuláš Dzurinda, korábbi szlovák miniszterelnök,  Anton Rop, korábbi szlovén miniszterelnök is.


Medgyessy Péter, Magyarország volt miniszterelnöke szintén meghívást kapott a jeles eseményre, amelyen egy 2004.május 1-én  született fiatal, Hangai Balázs kérdésére elmondta, a magyarok mindig úgy érezték, Európában, az unióban van a  helyük. Annak idején a csatlakozási tárgyalásokat levezénylők nem tettek mást  -  Orbán Viktortól Medgyessy Péterig -, mint hogy teljesítették ezt a kérést. Ennyi, amiért Magyarország fontosnak tartotta a csatlakozást.


A másik ok pedig az volt,  hogy az állam  szuverenitásának megerősítése az unión belül történhet meg. Szuverén ugyanis az az ország, amelyik erős, ezért gondolták úgy a csatlakozási tárgyalásokat lefolytatók,  az a dolguk, hogy erőssé tegyék Magyarországot,  szuverenitásának megerősítésepedig  az Európai Unión belül történhet meg.