Az országos döntőt Pécsett rendezik

Az EUTeens4Green európai támogatási program is elismerte a Tervezz te is ökoházat!, mint a fenntarthatóságot, annak gondolatát innovatív módon szolgáló programot.

Egy három gyermekes fiatal házaspár számára kellett tetszőleges anyagok és technológia felhasználásával ökoházat tervezniük az immár negyedik alkalommal a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, valamint stratégiai partnere, a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiuma által középiskolások számára meghirdetett Tervezz te is ökoházat! verseny résztvevőinek. Az építésztechnikumban tanuló fiatalok a három fordulós verseny döntőjében, március végén mutatják be Pécsen az elképzeléseiket a zsűrinek, miután személyesen is megtekintettek egy ökoházat és megismerték a bent lakók tapasztalatait.

Az ökoházak esetében az építőanyagokat környezettudatos eljárásokkal állítják elő, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokkal dolgoznak, és olyan technológiákat építenek be, amelyek által a kész ház energiatakarékos, fenntartható módon működik. A jövő építészei felé egyre nagyobb lesz a környezettudatosságot fókuszba állító gondolkodás iránti elvárás, ezért hasznos, ha az építészetet választó középiskolások mielőbb megismerkednek e szemlélet alapjaival.

A hagyományos tananyagnak nem önálló részei az ökotudatos technológiák, ezért a verseny hiánypótló szerepet is betölt. Célja, hogy a diákok megismerjék a modern berendezések által miként lehet ma ökotudatos egy épület, és miként volt az néhány száz éve, amikor olyan építőanyagokat használtak, amelyek az élettartamuk végén annak károsítása nélkül visszakerülhettek a természetbe.

A Tervezz te is ökoházat! felhívásra az idei tanévben jelentős számú és igen színvonalasan elkészített projekt érkezett, az iskolák egyre komolyabban veszik a versenyt. A győri technikum még szakkört is szervezett a gyerekeknek a felkészüléshez. A döntőben öt három fős csapat méri össze a tudását, a legjobb három csapat pénzjutalomban részesül.