Az iskolások körében népszerűsítik

Iskolában népszerűsíti a vadhúsfogyasztást a Baranya Megyei Önkormányzat, a Baranya Megyei Vadászkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezete.


A programba neves éttermeket is bevontak, így a diákok a harkányi Tenkes-csárda, a bólyi Kiskastély és a villányi Bock étterem séfjeinek ételeit kóstolhatják. A program célja, hogy már iskoláskorban megszerettessék a vadhúst a fiatalokkal, ugyanis az nem tartalmaz antibiotikumot, a vad biztosan nem kap génmódosított takarmányt. Húsának alacsony a kalória és zsírtartalma, sok benne a fehérje, ásványi anyagokban gazdag és nagyon ízletes.

A három szervezet az általuk útjára indított kezdeményezéssel a vadhúsfogyasztást szeretné mind szélesebb körben népszerűsíteni. Ennek érdekében már az elmúlt esztendőben a Szentlőrinci Vadásznapon, valamint a Szentlőrinci Gazdanapokon is tartottak hasonló bemutatót, amelyeken pillanatok alatt elfogyott a több kilónyi vadhúsból készül szarvas pörkölt.


A vadhús az emberek étkezési kultúrájában évszázadokon át jelentős része volt, azonban az ebből készült ételek már hosszú ideje a gasztronómia perifériájára szorultak, nemcsak hazánkban, de egész Európában. Hazánk vadászati nagyhatalom, mind mennyiségben, mind minőségében a világon egyedülálló vadállománnyal rendelkezünk. A vadhús fogyasztásában azonban Európában az utolsók között vagyunk, évente 6-7000 tonna vadhús kerül a piacra, az egy főre eső mennyiség negyven dekagramm. Miközben például Svédországban a lakosság 61 százaléka hetente legalább egyszer eszik vadhúsból készült ételt, négy százaléka pedig rendszeresen. Ott az egy főre eső vadhús mennyisége eléri az 1,7 kilogrammot.