Art a Közért(ben)

Henteshez, patikába és drogériába megy a kultúra Pécsett.

A pandémia miatt jó ideje nem látogathatóak Pécsett a kiállítóterek, ezért olyan meglepő helyeken bukkannak fel művészeti alkotások, ahol még a korlátozások idején is találkozhatnak vele az emberek, mint a hentes, patika, a drogéria.

A rendhagyó kiállítások megálmodóinak az volt a célja hogy olyan helyekre csempésszék be a kultúrát, ahol nap, mint nap  találkozhatnak vele az emberek. Mivel a város kiállítóterei, mint például a Pécsi Galéria és az m21 Galéria még egy ideig zárva tart, úgy döntöttek, hogy ha a látogatók nem jöhetnek ezekre a helyekre elviszik nekik oda a művészetet, ahova csak lehet. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a drogériák nyitva tarthatnak, ezért ezeken a helyszíneken állítják ki a műalkotásokat, mert ott a  korlátozások idején is megfordulhatnak.

- A projekt azért jött létre, hogy a kiállítást szervezők és látogatók ne felejtsék el egymást, valamint bemutatkozási lehetőséget teremtsünk a művészeknek, és egy kis kulturális élményt nyújtsunk ebben a nehéz időszakban a pécsieknek - emeli ki Fekete Valéria, a Zsolnay Örökségkezelő vizuális művészeti vezetője.

Az elsőnek a főtéren álló Arany Sas Gyógyszertár a de helyet és Szentgróti Dávid festőművész több mint 10 képből álló, Rétegek – hibrid eljárások címet viselő kiállítása látható. A művész nonfiguratív alkotásaiban nincsenek végső „nagy” megoldások. Egyedi festői nyelvével a mű és alkotója belső szabadságának feltárása.  A Búza téri húsboltban Juhász Vivien kollázsai láthatók Freshmom címmel. Ezekben a művész önmagával és kisfiával való kapcsolatát elemzi a szüléstől kezdve, hol játékosan, hol pedig a nehézségeket megjelenítve. A Konzum Áruház alsó szintjén, a drogéria előterébe Fekete Dénes képzőművész látványos installációja került. A Morningstar – Hajnalcsillag című alkotás tüskés geometrikus formájáról a Covid–19 vírusra asszociálhatunk.

De ez még csak a kezdet, a Zsolnay Örökségkezelő Galéria divíziója várja további helyszínek jelentkezését, amelyek szívesen befogadnak kortárs képzőművészeti alkotásokat.

A rendhagyó tárlatok április 10-ig láthatók.