A Zsolnay örökös, Miklós kalandos életútja

Vezetett séta  keretében nyerhetnek betekintést az érdeklődők Zsolnay Miklós lebilincselő életébe.i megismerhetik a Zsolnay örökös különleges alakját.


Május 21-én és 28-án új tematikus idegenvezetés résztvevői megismerhetik a Zsolnay Miklós különleges életét, meghallgathatják a közel-keleti utazásairól, viharos románcairól szóló lélegzetelállító történeteket, és megkereshetik a túra útvonalán elrejtett titkos leveleket.

Zsolnay Vilmos egyetlen fia meghatározó alakja volt a Zsolnay-gyár történetének, vezetése alatt bontakozott ki a manufaktúra második aranykora. Miklós természetesen nem csupán a gyár, hanem a család életében is fontos szerepet játszott; édesapja benne látta kivételes munkásságának folytatóját. Szorgalma, munkabírása, kiemelkedő üzleti érzéke, elkötelezettsége a család és a gyár iránt egyaránt rendíthetetlen volt, családtagjaival ellentétben azonban ő nem élt puritán életet.Zsolnay Miklós munkásságát Pécs  is magán viseli, ő építette a Zsolnay Mauzóleumot, a Mecsek-oldalban felállíttatta a francia-emlékművet és a Széchenyi tér aljában a Zsolnay-díszkutat.

Magánéletébe személyes hangvételű levelek segítségével pillanthatunk be, melyek egyúttal egy varázslatos kor szellemét idézik meg, akár „a pécsi Bridgerton család”: „Hétfőn lesz a díjkiosztás, este pedig bál Madame Teisserant du Bural, kereskedelmi miniszter feleségénél, majd kedden nagy ünnepély Versailles-ban.”  Életútja a legkülönfélébb kalandokban bővelkedett. Hogyan érte el, hogy a török szultán is fogadja? Hogyan ért el nemzetközi sikereket, miközben rendszeresen töltötte éjszakáit kaszinókban és bálokban?

A programon való részvételhez 18 év felett védettségi igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány szükséges. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 éven aluliak csak felnőtt kísérővel látogathatják a programokat, a maszk használata ajánlott.