A versek veszik birtokba a várost

A Költészet Napján minden évben országszerte számos program tiszteleg a magyar líra előtt.

 

Az irodalmi örökségünk megőrzésének fontos része a költészet napja, e mellett remek alkalom arra, hogy megünnepeljük a magyar nyelv szépségét.


Pécsen a Vásárcsarnokban április 11-én, csütörtökön Lipics Zsolt felkonferálását követően, Németh János tolmácsolásában lesz hallhatókók néhány József Attila vers, majd  óránként felhangzik egy-egy költemény.

A magyar költészet napján vers-sétát rendeznek  a pécsi Pintér-Kertben, amelynek során a Hetedhéthatár Magazin szerzői mondják el saját költeményeiket  az arborétumban. Többek között a kis tó, a pavilon és a várrom mellett.

A Zsolnay Negyedben is irodalmi és történelmi kalandozásra várják a látogatókat  A résztvevők idegenvezetéssel  sétálhatnak a parkban, a műemlék épületek és virágzó fák között. Felkeresik a Zsolnay család életének legfontosabb helyszíneit, miközben megismerkedhetnek a történetükkel. A Költészet Napja alkalmából ez alkalommal a felfedező sétán versek is elhangzanak, megemlékeznek klasszikus és kortárs költőkről, pécsi kötődésű alkotókról is.       
    
Költészet-napi barangolásra invitálnak Pécs belvárosába minden érdeklődőt, a magyar költészet napján a  Színes színpad  tagjai, akik 13 éve ünnepelik ezt a jeles napot verslábakon Pécsett.  

A kicsik a belvárost veszik be. A Kertvárosból, a Csontváry utcai megállóból induló 3-as buszon hallhatók tőlük versek. Aztán a Kossuth téren, a Széchenyi téren, végül a Jókai téren érkeznek apró lábakon kortárs költők versei, Hajnal Éva drámacsoportja, a Színes színpad tolmácsolásában. Ezt követően pécsi költők saját költeményeit mondják el a Kossuth, a Széchenyi  és  a Jókai téren. Kortárs költők megzenésített verseit, valamint saját szerzeményeit Villuth András zeneszerző adja majd elő. Az est zárásaként a pécsi Alma Galériában a pécsi költők további verseiket olvassák fel.