A tárlat középpontjában a geometrikus absztrakt

Magyar Géniusz címmel nyílt kiállítás a magyar képalkotó művészet geometrikus absztrakt irányzatai képviselőinek alkotásaiból.

A Gallery Max kiállítása a budapesti siker után Pécsre érkezik. Egyszerre mutatja be a geometrikus absztrakt legkiemelkedőbb kortárs képviselőit, ugyanakkor visszatekintve az évszázad jeles alkotóira széles összefüggésrendszert tár elénk, közel 80 alkotást felvonultatva. A kiállító művészek között szerepel többek között Victor Vasarely, Kassák Lajos, Nicholas Schöffer, Haraszty István és Maurer Dóra.

A stílus ikonjai közül semmiképp sem maradhatnak ki a pécsi alkotók, hiszen a város művésznemzedékek óta meghatározó szellemi színtere a geometrikus absztrakciónak. A helyi alkotókat Böszörményi István, Bullás József, Lantos Ferenc, Ottó László és Somody Péter képviseli.

A geometrikus absztraktnál elvontabb, “modernebb” művészet nehezen képzelhető el. Az irányzat végigélte a 20. századot, rendszereket, állami ízlésdiktátumokat, olykor diktatúrákat, mégis elképesztő frissességgel van jelen. A kiállításon bemutatásra kerülő legkorábbi munka 1922-ben készült, a legkésőbbiek épp csak napjainkban, ami bizonyítja a képzőművészet ezen ága nem poros múzeumi emlék, hanem élő, jelenlévő, a hazai kortárs művészet fiatalabb nemzedékeit is elevenen mozgató irányzat. Erről tanúskodik a  harmincegy kiállító, akiknek alkotásain keresztül a látogatók megfejthetik a magyar géniusz lényegét.

A Magyar Géniusz című tárlaton összesen 31 alkotó, köztük Victor Vasarely és Kassák Lajos művei is láthatók július 8-ig.