A szennyvízből mutatják ki a fertőzéseket

A Pannon Egyetem, mint konzorciumvezető, a Pécsi Tudományegyetem és az ASSECO Central Europe Magyarország Zrt. együttesen indított kutatás keretében a szennyvíz vizsgálatával különféle gasztroenterális fertőzések mind időbeli, mind térbeli változásait követi  nyomon.

A közel 436 milliós összköltségű, három év alatt megvalósuló „Gasztroenterális vírusok terjedésének korai előrejelző- és tájékoztató rendszerének kidolgozása, szennyvíz alapú epidemiológiai megközelítéssel”  nevet viselő projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal  pályázatán mintegy 350 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.  

A projekt keretében olyan célzott vírus monitoring tevékenységet terveznek a szakemberek, ami a szennyvízből képes bizonyos vírusok örökítőanyagának mennyiségi változásán keresztül egy-egy gasztroenterális fertőzés időbeli és térbeli változására következtetni, indirekt módon. A komplex nyomon követési rendszer részeként a kidolgozott mintakövetési- és kórházi információs platform könnyen hozzáférhetővé és intézmények között is elérhetővé teszi az adatokat. Az elképzelés szerint a települési és a kórházi mintavételekből származó adatgyűjtés és információs rendszer alkotta egység a szakemberek számára döntéshozásra alkalmas eredményt ad majd.  

A  program megvalósításában együttműködő konzorciumi partnerek kutatási eredményei együttesen olyan egészet képeznek. A szennyvíz alapú epidemiológiai megközelítést és térinformatikai hálózat modellezést alkalmazva, valamint mesterséges intelligencia alapú, intézményeken átívelő információs platformot hoznak létre. Ilyen sokrétű, bővíthető rendszernek jelenleg nincs alternatívája a magyar közegészségügyben. Ezen felül a kapott  eredmények alapjául szolgálhatnak további kutatásokhoz, együttműködésekhez.