A sportcsarnok fontos helyszín Pécs életében

A Lauber Dezső Sportcsarnokba Pécsen, visszaköltözött az élet. Pénteken már egy utánpótlás és egy másodosztályú felnőtt kosárlabda-mérkőzés, valamint este egy A-csoportos futsal összecsapás is lesz a létesítményben.

 

A Lauber Dezső Sportcsarnok külső és belső felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2019 előtt elnyert 806 millió forintos támogatásból és további 806 millió forintos támogatásból és további – egyebek mellett önkormányzati, sportegyesületi – forrásokból valósult meg. A munkálatok keretében szigetelték az épületet, kicserélték a külső nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert és a légtechnikát, energiatakarékos világítórendszert építettek ki a küzdőtér fölé, akadálymentessé tették a bejáratot, modernizálták a mosdókat és napelemeket helyeztek el a lapos tetőn. Emellett korszerűsítették a nézők biztonságát szolgáló tűzjelző és füstelvezető rendszert, továbbá kisebb felújításokat végeztek az épület környezetében is.

 

Az energetikai korszerűsítés után vált egyértelművé, hogy olyan rekonstrukciós munkákat is el kell végezni az 1976-ban épült sportlétesítményben, amelyek már évek óta indokoltak voltak. A régi, fapados lelátóra modern, műanyag székek kerültek a kék szín három– világoskék, középkék és sötétkék- árnyalatában. Miután az északi és a déli lelátón is négy szektor található, és Pécs is négy betűből áll, ezért a PÉCS feliratot rakták ki a sötét színű székekből. A korlátok is új színezést kaptak – akárcsak a csarnok valamennyi fémfelülete . Az eredményjelzőket is kicserélték. A régi táblák helyére modern, TV-képernyő minőségű, úgynevezett P5-ös LED-falak kerültek. A nagyobbik több mint 30 négyzetméteres, de a keleti oldali is 16. Így mind a két új eredményjelző háromszor akkora felületű, mint elődjeik.

 

A Magyar Kézilabda Szövetség 10 millió forintos támogatásának köszönhetően a padlózat már 2018-ban megújulhatott. A munkák- szintén a segítségükkel- 2023-ban folytatódott, csaknem 90 millió forintos TAO-forrásból a székeket cserélhette le az intézmény. Várhatóan a jövőben folytatódhatnak a munkálatok, a PSN Zrt. támogatási kérelmet nyújtott, amelyből a küzdőtér parkettacseréjére kerülhetne sor. A sportcsarnok fontos helyszín a település életében. A kosárlabda-, kézilabda-, valamint futsal mérkőzések mellett koncertek, kulturális események is helyet kapnak benne.