A pontosabb diagnózist segítik

A még pontosabb diagnozisok felállítását két nagyértékű diagnosztikai eszköz segíti a Pécsi Tulajdonegyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikáján.
A röntgenvizsgálat a legnagyobb számban végzett képalkotó eljárás, amivel könnyen és gyorsan észlelhetőek a mellkast, a végtagcsontokat és a gerincet érintő kórképek. Az Orvosi Képalkotó Klinikán hetente átlagosan 1500 beteg röntgenvizsgálatát végzik.

Mintegy 120 millió forint értékben szerezte be a Klinikai Központ azt a korszerű, multifunkciós röntgenátvilágító berendezést, amellyel 2024 tavaszától történik a betegek kórképeinek magas szintű diagnosztizálása. Az új berendezés egyaránt képes hagyományos röntgenfelvételek készítésére és röntgen-átvilágítás végzésére is. A multifunkciós készülék emellett alkalmas a teljes gerinc és a végtagok egyben történő megjelenítésére, ezáltal a gerincferdülés és végtaghossz-különbségből eredő panaszok kezeléséhez szükséges diagnózis felállítását.

Átvilágító üzemmódban a készülék a szervezetben zajló folyamatok valós időben történő megjelenítésére is alkalmas. E vizsgálat fontos szerepet játszik olyan emésztőrendszeri megbetegedések kivizsgálásában, ahol a gyomor–bélrendszer kóros mozgása felelős a panaszokért. A készülékkel évente mintegy 15 000 beteget tudnak megvizsgálni.

A másik, most beszerzett eszköz egy közel 170 millió forint értékű korszerű, multifunkciós mammográfiás berendezés. Az új készülék egyaránt képes hagyományos mammográfiás felvételek készítésére és röntgen-vezérelt sztereotaxiás mintavételek végzésére. A berendezés különlegessége, hogy úgynevezett tomoszintézis végzésére is alkalmas. Ez a kifejezetten sűrű szerkezetű, úgynevezett denz emlők megítélését, és az esetlegesen előforduló strukturális eltérések értékelését teszi lehetővé. Ezzel csökkentheti a felesleges betegvisszahívások számát, és könnyítheti az esetleges rosszindulatú eltérések minél koraibb felfedezését. Az emlőben sok esetben előforduló, ultrahang vizsgálattal nem látható mikromeszesedések felismerésében és karakterizálásában is kiemelten fontos szerepe van a most beszerzett modern berendezésnek. Az ilyen típusú meszesedések egy része daganatmegelőző állapotot jelezhet. A készülék az ilyen típusú eltérések esetében mintavételezésre is alkalmas.

 

A multifunkciós mammográfiás- és röntgenkészülék együttesen mintegy 290 millió forintba került, amit az egyetemet fenntartó alapítvány fizetett ki saját költségvetéséből.