A külföldi hallgatók magas száma a városra is visszahat

Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter 100 évvel ezelőtt, október 14-én a nyitott meg az Erzsébet Tudományegyetem első tanévét Pécsen.

„Elképzelem, hogy 100 évvel ezelőtt hogyan gyűltek össze a kollégák. Azok az oktatók, kutatók, akik a pozsonyi lét, majd a pesti átmeneti állapot után Pécsett nyertek új otthonra, nagyobb kihívásokkal néztek szembe, mint mi most. Nem lehetett könnyű” – szögezte le dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Majd,így folytatta: „Azt is be kell ismernünk, hogy ha a történelem és külső környezetünk nem, akkor általában magunknak okozunk kisebb-nagyobb gondokat. Egy egyetem mindenkori vezetésének egyik legfontosabb feladata ezek kezelése. Valahogyan mindig lehetett menedzselni a problémákat.”

„Eseményekben gazdag év volt 1923. a világban. Megszületett a modern Törökország, megalakult a Disney, bemutatták a Psalmus hungaricus-t, megszületett Zeffirelli. Pécs életében viszont kétségtelen, a legmeghatározóbb esemény az volt, amikor gróf Klebelsberg Kunó miniszter megnyitotta az Erzsébet Tudományegyetem első tanévét. Ezzel egy eltéphetetlen kötelék jött létre a város és az egyetem között. Olyan kötelék, amit nem tudnak megtépázni, vagy elszakítani sem a történelem viharai, sem az aktuálpolitikai történései - hangsúlyozta  Péterffy Attila Pécs polgármestere.

„Száz éve sem volt könnyebb a helyzet, és mégis, a kulcsemberek jól döntöttek. Abba, hogy miért éppen Pécsre költözhetett a pozsonyi egyetem, egészen biztosan közrejátszott az 1367-es  egyetemalapítás ténye, még akkor is, ha a középkori egyetem rövid ideig működött, mert szellemiségében az egyetem 1367 óta jelen van a városban  emelte ki Bódis József rector emeritus, az UQA elnöke. Hozzátette, ugyan Pécs nem lett Heidelberg, ahogy nem lett Oxford sem, de az egyetem léte, komoly dolog  egy olyan városban, amelynek történelme kétezer éves, és ami  híre  sokféle kultúrájáról. Több, mint tíz éve pedig a PTE nemzetközi egyetemmé is vált, a külföldi hallgatók magas száma a városra is visszahat, nemzetközivé emelve azt.
 
Az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre telepítéséhez a feltételeket Zichy Gyula püspök és Nendvitch Andor polgármester közösen teremtették meg a felajánlott  ingatlanokkal, így indulhatott meg a városban a jogász-, bölcsész-, és orvosképzés. A száz évvel ezelőtti évnyitón Halasy-Nagy József rektor mellett Klebelsberg Kunó miniszter is beszédet mondott.(fotó: Csortos Szabolcs)