A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek

A Pécsi Ítélőtáblán jogerős ítélet született annak a két  vádlottnak az ügyében, akik 2022. februárja és májusa között jelentős mennyiségű kábítószert értékesítettek.

A tényállás szerint az  elsőrendű vádlott telefonon, vagy valamilyen alkalmazáson keresztül üzenetet hagyott a másodrendű vádlottnak, hogy milyen mennyiségű kábítószerre és mikor van szüksége. A másodrendű vádlott - az eljárás során ismeretlenül maradt személytől  -megvásárolta a kért kábítószert, majd személyesen vitte el a társának. Ezt követően az elsőrendű vádlott a vevői részére a kábítószert értékesítette.  A fenti időszakban az elsőrendű vádlott a kábítószerek értékesítéséből 295.000, míg a másodrendű vádlott 370.000 forint bevételre tett szert.

A nyomozók egy útellenőrzés során  2022. májusában igazoltatták az elsőrendű vádlottat. Az autójában és a házkutatás során a lakóhelyén talált kábítószert lefoglalta, amelynek hatóanyag-tartalma meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 130 százaléka volt.

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék az elsőrendű vádlottat jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 8 év fegyházra, 8 év közügyektől eltiltásra és 300.000 Ft pénzbüntetésre ítélte, azzal, hogy legkorábban a szabadságvesztés-büntetés háromnegyed részének a kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A másodrendű vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt mondta ki bűnösnek a bíróság, megszüntetett továbbá egy korábban garázdaság vétsége miatt alkalmazott próbára bocsátást és így a vádlottat halmazati büntetésül 7 év fegyházra, 7 év közügyektől eltiltásra és 150.000 Ft pénzbüntetésre ítélte azzal, hogy legkorábban a büntetés kétharmad részének a kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.  Ezen felül a vádlottakkal szemben 295.000 Ft, illetve 370.000 Ft erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőrendű vádlottal szemben kiszabott büntetést 7 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra, míg a másodrendű vádlottal szemben kiszabott büntetést 6 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra enyhítette, ezen felül mellőzte a pénzbüntetés kiszabását.

Az ítélet jogerős.