A fény fővárosa volt Pécs négy napon át

Pécs belvárosa a Zsolnay Fényfesztivál ideje alatt  szeptember 30. és október 3. között fényáradatban úszott.

Az V. Zsolnay Fényfesztivál az ország első és egyetlen fényfesztiváljaként több mint 150 programmal várta az érdeklődőket. A koronavírus miatt őszre halasztott esemény minden nehezítő körülmény ellenére elsöprő sikert aratott, több tízezren vettek rajta részt. A nemzetközi fényművész szakma krémje is ott volt a vendégek sorában, szakmai programokon és kerekasztal-beszélgetéseken.

Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny döntőjébe jutott tíz versenyző alkotásával a Székesegyház homlokzatát keltette életre 3 dimenziós fényfestéssel. A verseny győzteséről egy öttagú nemzetközi zsűri döntött, a német Ruestungsschmie.de: Colors of noise című művét találták a legjobbnak. A fényművész csoport az 5000 euró mellett meghívást kapott a világ legjobbjaiból álló „Győztesek Ligájára”, az iMapp Bukarest fényfestőversenyre. A közönségdíjas a magyar Fluid című csapat lett a Source című alkotással, így ők a következő Zsolnay Fényfesztiválon önálló fényinstallációval mutatkozhatnak be.

A fényfestő-verseny mellett a Fény Útja 23 állomását járták végig a legtöbben, csodálták meg a falakra, járdákra, útra  vetített fényinstallációkat láthatott a közönség. A gyerekek fényjátszótéren csúszdázhattak, sokan sétáltak a fényszőnyegen. Sokan voltak olyanok is, akik a Csontváry Múzeum földszintjén fénnyel életre keltett két Csontváry festményt a  Magányos cédrust, valamint  A nagy Tarpatak völgye a Tátrában-t tekinthették meg.