A bűvös kockát jelenítik meg

A Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny keretében háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációk látható Zsolnay Fényfesztiválon a Székesegyház homlokzatára komponálva.

Pimasz játék az érzékekkel, szemkápráztató fényinstallációk és alternatív fénydimenziók, mindez megtalálható lesz Pécsett a Zsolnay Fényfesztiválon július 4-7. között. Megjelenik a mesterséges intelligencia, lesz elvarázsolt fényerdő és egy disztópikus sci-fi világ is, az ecset továbbra is a fény, a vászon pedig a teljes belváros, mintegy 30 helyszínnel.  Ezen felül a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny keretébe a döntőbe jutott legjobb öt alkotást láthatják a fesztiválozók.

 

A Székesegyház monumentális homlokzatát keltik ennek során életre a világ legjobb fényművészei háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal. Az idei verseny témája a bűvös kocka, ugyanis idén  ötvenéves  a térbeli logikai játék, a Rubik kocka. A művészek az Egyesült Királyságból, Ecuadorból, Németországból és Spanyolországból érkeznek, valamint egy magyar alkotás is lesz közöttük, amelyek közül a közönség is kiválaszthatja majd ki a kedvencét online szavazás keretében. Újdonságnak számít, hogy a mostantól a fesztivál mind a négy napján megtekinthetőek az alkotások, esténként fél tíztől félórás blokkokban  egészen éjfélig. Vasárnap 22 órakor kerül sor az eredményhirdetésre, amit az előző évek alkotásainak best of válogatása követ, zárásként pedig a Kiégő Izzók „Jónás Könyve” című, ikonikus mapping műve látható. A Zsolnay Light Art szakmai partnere és házigazdája a fesztivál kezdete óta a 25 éves múltra visszatekintő magyar vizuális művész csoport, a Kiégő Izzók.

Minden évben kivételes élményt kínál a Fény Útja, így lesz ez idén is. A Pécs belvárosát behálózó fénykörút 19 állomása érinti a belváros ikonikus épületeit, de a folyamatosan növekvő érdeklődés miatt szükségessé vált, hogy még nagyobb területre terjedjen ki. Így a tavaly nagy sikerrel debütált Kodály Központ Hangversenytermén túl egészen a Zsolnay Negyedig húzódik a fényuniverzum. Itt egy látványos fényinstalláció látható, egyúttal bejárhatók lesznek éjszaka a Zsolnay Negyed látnivalói és több kiállítása is, köztük az m21 Galériában látható Street Up című tárlat.

A Fény Útja művészei napjaink top témáira reflektálnak. A esterséges intelligencia segítségével interaktív módon formálhatjuk át egy kiállítótér belső tereit, míg egy másik alkotás a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz, mint civilizációnk számára meghatározó, ősi elem jelenkori szerepét. Több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgását csodálhatjuk a Kodály Központ  hangversenytermében, az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban 100 négyzetméteres LED falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá, a Balokány Liget pedig elvarázsolt fényerdővé változik. Helyváltoztatás nélkül az egyik utca teljes járdafelület mozgásba lendül az emberek  talpa alatt, az audiovizuális vetítés pedig a sci-fi műfaj esztétikáján keresztül kritikát fogalmaz meg a  technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan.

A fesztivál nemcsak fényalkotásokkal teszi gazdagabbá Pécs belvárosát, hanem napközben színes utcaszínházi és új cirkuszi produkciókkal is. A belváros közterein argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar művészek előadásai  láthatók, valamint
zsonglőrök és artisták is szórakoztatják a fényfesztiválra kilátogatókat.