Nem tudod, hogy mi a lux és mi a lumen?

Tegyünk különbséget a lux és a lumen között

 

A lux és a lumen olyan fogalmak, amelyeknek az ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy megtaláld a tökéletes világítótestet. Mondjuk egy csodaszép darabot válassz az Alkonylámpa kínálatából a mennyezeti lámpák közül.

 

Amennyiben egy tér megvilágításához keresel megfelelő lámpát, akkor nemcsak az olyan tényezőkre kell figyelned, mint a világítótest típusa vagy a kibocsátott fény színhőmérséklete, hanem olyan fogalmakra is, mint a lux és a lumen. Ezeknek az ismerete ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy mindenhol az optimális fényerősség álljon a rendelkezésedre.

 

A felületre kivetített fény mennyisége komoly szerepet játszik a belsőépítészetben, hiszen a fény hiánya vagy éppenséggel a túl sok fény tönkreteheti az összképet, ezért kell nagy gondot fordítanod a lux és a lumen kapcsolatára.

 

Mi a lumen?

 

A lumennel fejezzük ki a világítótest által kibocsátott fényáramot. Másképp fogalmazva: ez a fényforrás által kibocsátott fény mennyisége, figyelembe véve a megvilágított felületet. Ennek minél magasabb az értéke, annál több fényt bocsát ki a lámpa. 

 

Amikor a belső terek világításáról van szó, akkor jellemzően 1100-tól 3000 lumenig terjed a fényáram (ez attól is függ, hogy milyen magasan van elhelyezve a világítótest, illetve attól is, hogy mekkora a hatótávolsága). A lumen a fényhatékonyság méréséhez is szükséges, vagyis annak meghatározásához, hogy a fogyasztott teljesítményhez képest mennyi fényt termel a világítótest (lm/W).

 

Mi a lux?

 

A lux és a lumen fogalmai nagyon szorosan összefüggnek egymással. Amíg a lumen a forrás által kibocsátott fény mennyiségét méri, addig a lux határozza meg ugyanazt a fénymennyiséget, de egy felületre vetítve. Tehát egy lux annyi, mint egy lumen négyzetméterenként. Ezzel meghatározhatjuk egy adott térben a teljes látható fény mennyiségét és intenzitását.

 

Mi a különbség a lux és a lumen között?

 

Amíg a lux a fény intenzitását méri egy adott felületen, addig a lumen a fényáramot méri, attól függetlenül, hogy milyen távolságra helyezkedik el a fényforrás vagy az a terület, amit megvilágít. 

 

Léteznek különböző iránymutatások a legoptimálisabb lux mennyiségre vonatkozóan, attól függően, hogy milyen helyiségről és milyen ott végzett tevékenységről van szó. Lássunk néhány példát!

 

  • -Konyhai munkaterület: 500-600 lux

  • -Konyhai általános terület: 200-300 lux

  • -Hálószoba: 100-200 lux

  • -Olvasósarok: 500 lux

  • -Gyerekszobai játéktér: 300 lux

  • -Nappali: 200-300 lux

  • -Fürdőszobai általános terület: 200 lux

  • -Fürdőszobai tükör zóna: 300-500 lux

  • -Íróasztal: 750 lux

 

A lumen és a lux fogalmának ismerete segíthet a világítástechnikai eszközök kiválasztásában. Így az egyéni igényeidnek, elképzeléseidnek legjobban megfelelő darabok kerülhetnek be az otthonodba, még kényelmesebbé és szerethetőbbé téve azt.