Minden, amit a pedagógusnapról tudni lehet

Életünk meghatározó emberei között bizonyára ott szerepelnek a pedagógusok is. Ők azok, akik szüleink után először oktatnak, nevelnek minket, készítenek fel a nagybetűs életre. Épp ezért óriási szerepük van abban, hogy milyen emberekké válunk, nem csoda hát, hogy meg szeretnénk ünnepelni őket. Erre kiváló alkalom a pedagógusnap.

 

Mikor van pedagógusnap, és mit ünneplünk ilyenkor?

 

Bár Magyarországon több mint hatvan éve nem kérdés, hogy pedagógusnap mikor van, hiszen 1952 óta június első vasárnapján tartják. Október ötödikén viszont a nemzetközi pedagógusnapra kerül sor évente, ezt 1996 óta tartják. Ez az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet nevéhez kötődik, ekkor fogadtak el ugyanis egy, a pedagógusok jogairól szóló határozatot. 

 

Más országokban mikor tartják ezt a jeles eseményt?

 

A világ sok országa eltér a két, fentebb említett dátumtól, ami a pedagógusnapot illeti, és máskor ünnepelnek.

 

  • -A brazil pedagógusokat október 15-én ünneplik meg, országuk első oktatási törvényének beiktatásának napján.

  • -Thaiföldön a királyi tanácsadók napjára esik pedagógusnap, ez január 16-a.

  • -A törökök november 24-én tartják, ugyanis annak idején ekkor nevezték ki az első török oktatási minisztert.

  • -Tajvanon pedig Konfuciusz születésnapjával esik egybe a pedagógusnap, ez szeptember 28-a.

 

Tippek kézzel készített, pedagógusnapi ajándékokhoz

 

A kézzel készített ajándékok mindig személyesebbek, mint egy drágán megvásárolt tucattárgy. Vásároljunk a megajándékozni vágyott pedagógusnak egy szép szobanövényt vagy virágot, amihez az osztály lefesthet egy kaspót a saját ízlése szerint. Ha nem szeretne az osztály élő növényt, készítsenek papírvirágot.

 

Jó ötlet egy kávé-, tea- vagy csokoládéválogatás, ha ismerik a pedagógus ízlését. A csomagot kedves, kézzel írt üzenetekkel díszíthetjük ki. Egy csoportkép segítségével mindig emlékezni fog diákjaira a tanár úr vagy tanárnő, így pedagógusnapra egy róluk készült egyedi, valamilyen ötlettel felturbózott fotó is kedves ajándék.

 

Egész évre szóló meglepetés lesz, ha 365 kártyára írtunk személyes üzeneteket, így egy éven keresztül minden nap kibonthat majd egyet a megajándékozott, az osztályára emlékezve. Kreatív megoldás és könyv- vagy papírnehezéknek sem utolsó, ha kézzel festett, dekoratív kavicsokat kap a pedagógus ajándék gyanánt. Ha már könyvekről volt szó és a tanerő szeret olvasni, a kézzel készített, üzenetekkel kidekorált könyvjelzők is nagyon kedves meglepetésnek számítanak pedagógusnapra.

 

A lényeg, hogy szívből jöjjön az ajándék, nem baj, ha nem tökéletes, a szeretet látszani fog rajtuk. Emlékezzünk meg a pedagógusokról minden évben, hiszen sokat jelent számukra, ha tudják, mennyi kis életet befolyásoltak oktató, tanító munkájukkal.