Milyen veszélyei vannak annak, ha konyhai maradékokkal eteted a kutyád?

A helytelen étrend pedig egy sor problémát okoz és az egészségre is rendkívül káros – persze némelyik probléma csak hosszabb távon jelentkezik. De milyen következményekről is beszélünk? Nézzünk pár gyakori példát.

 

Emésztési panaszok, tápanyaghiány, betegségek

 

Egy jó minőségű kutyaeledel – mint például a Petgurunál kapható Brit tápok egyike – hozzájárul az eb egészségének megőrzéséhez, hisz minden fontos tápanyagot épp a megfelelő arányban tartalmaz. A házi kosztról azonban ez nem mondható el.

 

A zsíros, fűszeres, cukros, lisztes ételek rendkívül ártalmasak az állat számára. Erről akár az étkezés után is rögtön megbizonyosodhatunk, ha azt tapasztaljuk, hogy a kutya nyugtalan, fájlalja a gyomrát, netán hány vagy hasmenése van. Márpedig a maradékokkal való etetés során ez gyakran előfordul. 

 

Hosszú távon pedig kialakulhat cukorbetegség, gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás, bélcsavarodás, hogy csak egy pár példát említsünk. 

 

Mindemellett azt se feledjük, hogy az emberi fogyasztásra szánt étel összetétele sem megfelelő, hisz nem azokat a tápanyagokat és nem olyan arányban tartalmazza, mint amire az állat szervezetének szükség lenne. Ellenben a prémium tápok gyártói erre odafigyelnek, így egy teljes értékű eledellel táplált kutya nem lesz tápanyag- vagy vitaminhiányos. 

 

A rossz étrend miatt ráadásul hiánybetegségek léphetnek fel, valamint az elhízás kockázata is megnő, ami szintén rengeteg veszélyt hordoz magában. 

 

Finnyásság

 

Azok a kutyák, akiket hosszú ideig ételmaradékokkal etettek, előfordul, hogy megtagadják a táp elfogyasztását. Ennek az az oka, hogy hozzászoktak bizonyos ízekhez, amitől az eledel nagyban eltér, így nem lesznek hajlandóak megenni a tápot, hisz a jól bevált ízeket keresik.

 

Ha ezzel az esettel állunk szemben, akkor célszerű fokozatosan hozzászoktatni az állatot az eledelhez, az etetésen kívül pedig tilos bármilyen emberi ételt adni neki, akár nasiként vagy jutalomfalatként. Lehet, hogy több tápot is ki kell próbálnunk, amíg megtaláljuk azt, amit a kutya szívesen elfogyaszt, de ne adjuk fel a próbálkozást. 

 

Kunyerálás

 

Ha a kutya megszokja, hogy akárhányszor csak enni lát minket, mindig kap pár falatot, akkor kunyerálóssá válik és hamar a fejünkre nőhet. Eleinte csak ott sündörög az asztal körül, később már felugrál, végül hangos csaholással fejezi ki nemtetszését, és az is előfordulhat, hogy ha egy pillanatig nem figyelünk oda, akkor már rá is veti magát az ételünkre.

 

Ez egy nagyon rossz szokás, amit az eb könnyen felvesz, de leszoktatni annál nehezebb róla, ezért célszerű már csírájában elfojtani a próbálkozásokat. Tanulja meg, hogy a mi ételünk nem az övé, számára a kutyaeledel jelenti a megfelelő táplálékot.