Milyen hosszú élettartam várható egy napelem esetében?

A cikkben a napelemek, valamint a napelemrendszerek várható élettartamára egyaránt rámutatunk. Mindezek mellett arról is szót ejtünk, hogy alapvetően milyen körülmények határozzák meg a komplett rendszer zavartalan működésének hosszát.


Mekkora élettartamot várhatunk egy napelemtől?

 

Egy napelem esetében kiemelt szerepe van a felhasznált minőségi anyagoknak, elvégre a szerkezetnek bírnia kell az időjárási körülményeket. Nagy előny velük kapcsolatban, hogy kopó és forgó alkatrészek használata nem szükséges, amelyek esetleg csökkentenék az élettartamot.

 

A napelemek kifejezetten jól tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket, vagyis a kifejezetten alacsony vagy magas hőmérsékletet, illetve a heves viharokat és zivatarokat. Tehát ezek a körülmények nem csökkentik a várható élettartamot. A legfontosabb változónak az eltelt idő függvényében a solar üveg fényáteresztő képessége számít. Ezzel együtt is 20 és 25 év közötti az általános időtáv, amelyre a gyártók garantálni szokták a napelemek várható élettartamát.


Milyen hosszú élettartamra lehet számítani egy komplett napelemrendszer esetében?

 

Egy komplett napelemes rendszernél már több olyan összetevő is árnyalja a képet, ami extra kockázatot jelenthet a zavartalan működés biztosítására nézve. Rendszerint 10-15 év elteltével egy intervercserére mindenképp lehet számítani. Az intervercsere összege egyébként a komplett rendszer árának mintegy 15-20%-át teszi ki. Az interver a folyamatos működés miatt megy tönkre, ez a szerkezet alakítja ugyanis át a hálózatnak megfelelő váltóárammá azt az energiát, amit a napelem termelt.


A minőségi alkotóelemek kulcsfontosságúak a hosszú élettartam biztosítása végett

 

Ahogy más rendszereknél, úgy a napelemek esetében is döntően befolyásolja a várható élettartamot a felhasznált anyagok minősége. Ennek megfelelően a felhasznált alumínium, az edzett üveg, valamint az UV-álló szolár kábelek esetében is célszerű kerülni a túlzottan olcsó megoldásokat. Merthogy a magasabb minőség a jövőbe történő befektetésnek minősül, ezért mindenképp megéri. Az elején ráfordított magasabb anyagi áldozat később visszahozza majd az árát, hiszen meg fogja növelni a napelem élettartamát.

 

Ennek szellemében kulcsfontosságú lesz gondosan eljárni a napelemek, illetve a napelemrendszer telepítése során. Válasszunk megbízható márkákat, hogy a készülékek valóban zavartalanul működjenek, lehetőség szerint minél tovább termelve az elektromos áramot. Ezáltal nemcsak nekünk, de a környezetünk számára is hasznot hoznak majd.