Mikor érdemes normál, és mikor teleszkópos ágvágót használni?

Néhány szó a normál ágvágókról

 

Bár a fiatal facsemeték és a cserjék ágainak megzabolázásához gyakran elég egy metszőolló is, viszont a terebélyesebb növényekhez már egy ágvágó erejére van szükség. Ezeknek az eszközöknek nemcsak a pengéje méretesebb, hanem a markolata is, így két kézzel használjuk őket, ami sokkal nagyobb erőkifejtést tesz lehetővé. Ezáltal a vastag ágak is könnyedén megmetszhetőek.

 

A hagyományos ágvágók általában 30-50 cm hosszú markolattal rendelkeznek, ezáltal főként a fejmagasságban lévő, vagy ennél kicsivel magasabb, illetve alacsonyabb ágakhoz lehet kényelmesen használni. 

 

A természetben nem minden az emberek kénye-kedve szerint alakul, ezért közel sem csak ebben az optimális magasságban nőnek az ágak. Márpedig azokkal is kezdeni kell valamit, amik sokkal magasabban vagy épp alacsonyabban helyezkednek el.

 

Az egyszeri kertész ilyenkor hajolgat és görnyed, vagy épp létrát ragad, hogy azon egyensúlyozva metssze meg a magasra nyúló fák ágait. Ez a manőver viszont cseppet sem kényelmes és veszélytelen. 

 

Persze, ahogy mondani szokás, “mindent meg lehet oldani, csak akarni kell,” de az okos kertész nem erőlteti a dolgot, hanem ilyen esetekben a sima ágvágót lecseréli egy teleszkópos darabra.

 

Miben más egy teleszkópos ágvágó?

 

A fő különbség természetesen a nyél hossza. A teleszkópos kialakítás miatt akár több méteres hosszúságra is ki lehet húzni a markolatot, így könnyedén, stabilan a talajon állva vághatjuk le a magasan lévő ágakat is. 

 

Ez nagyban leegyszerűsíti a dolgunkat, hiszen nem lesz szükség létrára, nem kell cipelni, felállítani, fel-le mászkálni rajta. Csak egy dologra kell ügyelni: úgy helyezkedjünk el, hogy a lehulló ágak ne essenek a fejünkre.

 

Ezek a típusú ágvágók az alacsony növésű cserjék és sövények megmetszésére is alkalmasak: nem kell hajolni, guggolni, hanem komfortos, álló testhelyzetből végezhetjük a műveletet. Az effajta eszközök egyetlen hátránya talán az, hogy a penge kisebb, így a nagyon vastag és kemény ágakat nehéz elvágni velük. Ezekhez használjunk továbbra is normál ágvágót, esetleg kisméretű gallyazófűrészt.

 

Kertészkedés modern eszközökkel

 

A kertészkedés lehet egy kellemes szabadidős elfoglaltság vagy kényszerű kötelesség is. Ez pedig nemcsak a hozzáálláson múlik, hanem a felhasznált eszközökön is. A régi, elavult, szinte már használhatatlan szerszámokkal nem csoda, ha nincs kedvünk nekiállni semminek, mert lassan haladunk, és nagy erőfeszítéseket kell tennünk.

 

Ellenben a jó minőségű, modern szerszámok célja, hogy megkönnyítsék a munkánkat és leegyszerűsítsék a feladatokat. Amennyiben ezekkel dolgozunk, meglátjuk, hogy a kertészkedés kellemesebb lesz, mint hinnénk!