Mi mindenre jó a kertben a fűszegélykés?

A cikk elolvasása, majd a benne foglaltak követése gyomoktól mentes, rendezett környezetet eredményezhet még a leginkább nehezen hozzáférhető helyeken is. Vágjunk is bele!

 

Mire jó a kertben egy fűszegélykés?

 

Elsősorban arra, hogy az ember sikeresen ki tudja szedni a járda széle mellett rendszerint megjelenő fűcsomókat, gazt vagy mohát.

Merthogy ezeknek a nemkívánatos növényeknek közös sajátja, hogy hajlamosak ott megjelenni, ahol nem kellene.

 

Viszont ha időben gondolunk erre, és például az M Tools kertészeti áruház fűszegélykés kategóriáján belül megoldjuk a beszerzést, akkor különösebb gond nélkül szépen, esztétikusan tarthatjuk a kert környezetét.

 

Még akkor is, ha a gyom, a moha, illetve a fűszálak szinte hozzáférhetetlen helyeken nőnek ki. Fűszegélykéssel azért élmény dolgozni, mivel különösebb hajlongás vagy megerőltetés nélkül, álló helyzetből is megoldható a nemkívánatos gyom eltüntetése. 

 

Mi kell ahhoz, hogy a fűszegélykés kézre álljon?

 

Ugyebár mindez azért lényeges kérdés, hogy magával az eszközzel kényelmesen lehessen dolgozni. Nagy ördöngősség persze nincs a dolog mögött, mindössze a nyél hosszára ajánlott külön figyelmet fordítani.

 

Amennyiben egy mód van rá, a nyél minimum egy mérteres legyen. De hossz tekintetében el lehet menni akár az 1,20 méteres kivitelig is. Sőt, manapság külön egyszerűsítést jelenthet, hogy a teleszkóppal nyitható típusok is könnyen beszerezhetők.

 

Hogyha már a nyélnél tartunk, a kialakítás szempontjából az ergonómiának is külön jelentősége lehet. Ha ergonómiailag az eszköz rendben van, akkor jó eséllyel nem fog kényelmetlenségeket okozni használat közben sem.

 

Még néhány hasznos támpont a kifogástalan rendelkezésre állás érdekében

 

Kulcsfontosságú, hogy a fűszegélykés rozsdamentes acél pengével legyen ellátva. Hisz maga a penge komoly igénybevételt fog kapni, ezért az ellenálló képessége döntő jelentőséggel fog bírni.

 

A teleszkópos nyél ideális esetben csúszásmentes fogást biztosít, így a használat nemcsak komfortosabb, de biztonságosabb is lehet. Külön előny, ha az eszközön akasztókampó is van, hiszen így a tárolása is egyszerűbb.

 

A felsoroltak mellett egy további lényeges tényező a gyártó kiléte. Jó példa erre a Spear & Jackson, mint a kerti szerszámok egy megbízható gyártója. Fűszegélykés keresésnél is tudni lehet, hogy ez a márka bizony tartós rendelkezésre állást, egyúttal praktikus használatot ígér nekünk.

 

Összességében ezekre a szempontokra érdemes mindenképp figyelni. Innentől kezdve pedig minden feltétel adott lehet ahhoz, hogy a legnehezebben hozzáférhető helyeken is megszabaduljunk a gyomoktól.