Megéri-e az árát a prémiumkategóriás kés?

 

A következő cikkben most a legdrágább, ugyanakkor legspeciálisabb konyhakésekről lesz szó és megtudhatod, hogy valóban érnek-e annyit, amennyit az árcédulájukról leolvashatunk. 

 

Dolgozz a funkcionalitás elvére alapozva!

 

Egy profi szakácsnak nem kell mondani, milyen fontos az adott részfolyamathoz passzoló eszközök használata, de mi erre sokszor csak legyintünk. Szép magyar szokás, hogy azzal dolgozunk, ami otthon van, és itt most nem az alapanyagokra, hanem a konyhai kellékekre, késekre gondolunk. Például a Kések Ollók Webáruház kései között mindenféle darab megtalálható. De pontosan mit takar a funkcionalitás?

 

A funkcionalitás elve kimondja, hogy egy-egy késtípust kizárólag arra használjunk, amire tervezték. Például ne egy kenyérvágó késsel szeleteljük az alapanyagokat! Ez egyrészt borzalmas eredményt szül, másrészt meg is vághatjunk magunkat munka közben. 

 

Annyiféle kés létezik, válogassunk!

 

Sokan vagyunk, akik szeretnek spórolni, különösen, ha konyhai eszközökről van szó. Ennek egy tipikus példája a késvásárlás esete. Veszünk egy szettet, de meg sem nézzük, hogy legalább a benne található eszközök különböznek-e, és csak ezekkel dolgozunk éveken át. 

 

Mi azt ajánljuk, hogy a felhasználási célhoz igazítsuk a késeket is. Külön vehetünk séfkést, aprítókést, kenyérvágó kést, osztrigakést, cukrászkést, stb. Ne bízzunk semmit a véletlenre! Inkább ruházzunk be először néhány minőségi darabra, és sokáig nem lesz erre gondunk! Legyen mindenből egy, ez bőven elég!

 

Mit adnak nekünk a prémium darabok?

 

A prémium kések testesítik meg a vágóeszközök elit csoportját. A laikusok ezeket előszeretettel őrizgetik addig az alkalomig, amikor végre érdemes elővenni azokat, ám ha erre vár az ember, akkor lehet, hogy a pillanat sosem jön el. A szakmabeliek ezzel szemben csak ilyen késekkel dolgoznak és milyen igazuk van. 

 

A prémium eszközökkel gyorsan, precízen szeletelhetünk, vághatunk, extra kényelmet és biztonságot nyújtanak számunkra. Ezeket a darabokat ajándéknak is megvehetjük. Egy profi séf például biztosan örülne egy japán késkészletnek. 

 

Az ilyen szettek eszközei rozsdamentes, Micro-Carbide acélból készülnek, míg a markolatuk fekete canvas micarta anyag. Nemcsak a nedvességnek állnak ellen, de csúszásmentes fogást is biztosítanak. A szettek általában 6-7 kést tartalmaznak. 

 

A konyhai kések kiválasztása tehát nem igényel különösebb szakértelmet, de javasolni szoktuk, hogy eleve a prémium termékek mellett döntsön mindenki, hiszen ezekkel egyáltalán nem foghatunk mellé.