Lowland, a második legnagyobb whiskygyártó régió

A skót whiskyrégiók folyékony műalkotásai megtalálhatóak az iDrinks üzleteiben és webáruházában. A legjobb scotchok birodalmában mindenki megtalálja a kedvenceit.

 

A Skót-Alföldön eltérőek az eljárások

 

A Lowland Whisky híres a lágy, könnyed és finom karakteréről. Élénk, édes, füves és virágos jegyek jellemzik, és megjelenik a vágott vagy szárított fű illata. A jellemzők közé sorolható a fehér csokoládé, a vaj, a vanília és a citromlé. 

 

A Skót-Alföldön eltérőek a lepárlási eljárások. Auchentoshanban például háromszoros desztillációt alkalmaznak, amely kiemeli az előbb említett jellemzőket a párlatban. Vannak olyan lepárlók, amelyek eltérnek a hagyományoktól, az Incdairie in Fife-ban rozswhiskyt készítenek.

 

Auchentoshan, Bladnoch és Glenkinchie

 

A Lowland-régió népszerű lepárlói közé tartozik az Auchentoshan, a Bladnoch és a Glenkinchie. Az 1823-ban alapított Auchentoshan a single malt széles választékával nyűgözi le a whisky-geekeket. Skóciában ez az egyetlen olyan lepárlóüzem, amely háromszoros lepárlást alkalmaz a teljes készítési folyamat során. Az 1817-ben alapított Bladnock pedig Skócia egyik legtávolabbi lepárlója. 

 

Az 1837-ben alapított Glenkinchie rövid autóútra található Edinburgh központjától. A Glenkinchie a Speyside-i Cardhu, a Highland-i Clynelish, az Islay-i Caol Ila mellett a Johnnie Walker egyik fontos komponense. Mindemellett Lowlanden új feltörekvő lepárlók is működnek. Például Glasgow ad otthont a Clydeside és Glasgow lepárlóüzemeknek, Edinburgh pedig Bonningtonnak, Holyroodnak és Leith kikötőjének.

 

A Skót-Alföld whisky különlegességei

 

Érdemes megkóstolni az Auchentoshan American Oak Whiskyt, amely háromszoros lepárlással, Bourbon hordóban készült. Édes illata, tele vaníliával és egzotikus kókusszal, valamint diós és kekszes zamata teszi különlegesség. A sötét tölgyfahordós érlelésű, háromszoros lepárlású Auchentoshan Dark Oak Whisky is lenyűgöző párlat. Bársonyos finomság, pörkölt mogyorós, piros gyümölcsös, étcsokis zamatok jellemzik. Továbbá fellelhető benne a mandula és a vérnarancs zamata is. Ezt az alföldi whiskyt ellenállhatatlan komplexitás, elementáris végeredmény jellemez. 

 

A Bladnoch 11 Years Whiskyt is érdemes beszerezni. 46%-os alkoholtartalommal rendelkezik ez a 11 éven át tartó Bourbon hordós érleléssel készült párlat. Érezhetőek benne az édes, diós, fűszernövényes, karamellás és hangamézes tartományok. Az aranysárga Glenkinchie 12 Years Whiskyt se hagyjuk ki a sorból. Citrusosságával, “virágos zamatával”, és persze némi gyógynövényes karakterrel azonnal lenyűgözi a whiskykedvelőket. Fellelhető benne a fűszeres vanília és a vágott virágok csodás illatáradata.