Létezik lelki betegség testi tünetekkel?

Ennek megfelelően a csak tüneti kezelés sem célravezető, hanem átfogó terápiában kell részesíteni a pácienst. Ezt a megközelítést alkalmazzák a balatonfűzfői Swan Lake Központ rehabilitációs intézetben is. 

 

Egészséges vagyok, de mégsem?!

 

Bizonyára sokan tapasztaltuk már, hogy a nyugati orvoslás mennyire a testre fókuszál. Ha például krónikus fejfájás, alvászavar, állandó fáradtság, emésztési panaszok, magas vérnyomás, vagy hát- és derékfájás gyötör, mit teszünk?

 

Felkeressük a háziorvost, aki ír nekünk egy tucat beutalót mindenféle vizsgálatra: vérvétel, kardiológiai vizsgálatok, ortopédia, fejfájás ambulancia, belgyógyászat… A kép igen vegyes lehet. És miután mindezeken részt vettünk, rengeteg időt öltünk a várakozásba, ott állunk egy mappára való lelettel, amiben az összesnél ugyanaz a diagnózis: nem tudják azonosítani a probléma okát, mert nem találtak olyan szervi elváltozást, ami indokolná a panaszokat. 

 

Nem csoda, ha ettől kétségbeesettek és dühösek leszünk. Talán nem hisznek nekünk az orvosok? Mi az, hogy papíron makkegészségesek vagyunk, holott nagyon is érezzük, hogy valami nagyon nincs rendben? Ilyenkor mindig el kell gondolkodni azon, hogy talán lelki eredetű probléma áll a háttérben, amihez elsősorban pszichológus, pszichiáter vagy pszichoterapeuta segítségére lesz szükség.

 

A pszichoszomatikus orvoslás

 

Beszéljünk egy kicsit erről a kifejezésről. A pszichoszomatika szó maga test és lélek harmóniáját jelenti. Ez az ősi, tradicionális gyógyászati rendszerekben egy magától értetődő tény volt, a hagyományos orvoslás még ma sem választja külön a testet a lélektől, hanem mindenre kiterjedő, átfogó terápiákra építi a gyógyítást.

 

Ezzel szemben a nyugati orvoslás szomatikus, azaz kifejezetten a testre koncentrál, azt az alapelvet vallva, hogy egy testi panasz hátterében csakis valamilyen szervi rendellenesség állhat. Azonban egyre több beteg kerül a fentihez hasonló helyzetbe, vagyis vizsgálatok sora sem találja a probléma okát, hiszen látszólag nincs semmi, ami indokolná a panaszokat.

 

Milyen érdekes, hogy a lélek és test kapcsolata évezredeken át mindenki számára egyértelmű volt, és ebben a mai, modernizált világban görcsösen igyekszünk szétválasztani a kettőt? Nem lenne egyszerűbb elfogadni, hogy egyik sem létezhet a másik nélkül, és szoros kölcsönhatásban állnak egymással?

 

A betegségek ördögi köre

 

Aki pszichoszomatikus betegségben szenved, az többnyire elkezd fokozottan figyelni a panaszaira, stresszessé válik miattuk, ezzel pedig csak még jobban felerősíti őket, és kialakul egyfajta betegségtudat. Ezen az sem segít, hogy az orvosok nem találják a probléma okát. Ilyenkor mindig célszerű elgondolkodni azon, hogy lelkileg keressük a panaszok forrását.