Képzeletbeli utazás a Lowland-régió whiskykülönlegességei felé

Úgyhogy egyfajta képzeletbeli utazásra indulunk a Lowland-régióba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy jobban megismerjük az ottani whiskykészítés menetét.

 

Miként válhatott a Lowland-régió a whiskykészítés egyik középpontjává?

 

A folyamat a 19. század kezdeti évtizedeiben állt be a maga menetébe, miután a ginkészítés, illetve az illegális szeszkereskedelem korszaka úgymond leköszönt. Idővel a Lowland-régió vált a gabonawhisky-lepárlás középpontjává Skócia-szerte.

 

Fontos hozzátenni persze, hogy ezenfelül hagyományosan könnyű malátawhiskyket is készítettek a Lowland-vidéken. Meghatározó elem volt az ír praktikumnak számító háromszoros lepárlás gyakorlati alkalmazása, aminek köszönhetően nem volt szükség a tőzegelés intenzív jelenlétére.

 

A Lowland-régió whiskygyártásának alapvető sajátosságai

 

A fentebb említett háromszoros desztillálás komoly eleme magának a folyamatnak. Ennek köszönhetően ugyanis gond nélkül ki lehet hagyni a tőzegelést, ami akarva-akaratlanul is meg fogja határozni a whisky alapvető sajátosságait.

 

Úgyhogy a fentiekből mondhatni egyenesen adódik az a végeredmény, hogy a Lowland-régióban gyártott whiskyk gyakorlatilag kivétel nélkül könnyedebb változatnak számítanak testben és karakterben egyaránt.

 

Leginkább azok a whiskyrajongók találhatják meg a számításaikat a Lowland-régió whiskygyártásának a produktumaiban, akiknek a Highland-vidéken készített párlatok erőteljes füstös karaktere egyszerűen soknak számít.

 

Az alföldi whisky ugyanis a képzeletbeli skála másik végpontját képviseli az ízét, karakterét, illetve a meghatározó stílusjegyeit illetően is.

 

Mire számíthatunk leginkább a Lowland-régió whiskykülönlegességeit kóstolva?

 

Ha a Lowland-régió whiskykülönlegességeit szeretnénk megkóstolni, akkor elsősorban gyengéd, édes és kifinomult ízekre számíthatunk. A skót alföldi whiskyk ugyanis jellemzően könnyen ihatók, és egyfajta könnyed élvezetet jelenthetnek a számunkra.

 

Viszont ez a fajta könnyedség ugyanakkor elképesztően összetett itallal párosul a Lowland-régió whiskykülönlegességeinél. Olyannyira, hogy a zamatszerkezetükben rendszerint a gyógynövényes árnyalatok játsszák a főszerepet és kényeztetik az ízlelőbimbókat.

 

Úgyhogy leginkább az ilyesfajta ízélményt és aromaáradatot várhatjuk akkor, hogyha a Lowland-régió whiskyjeinek a típusaiból választunk magunknak egy-egy palackot. Egyúttal be kell ismernünk, hogy a kevésbé híres és természeti látványosságokban sem annyira bővelkedő vidék is egyértelműen képes a legjobb minőségű whiskyfajtákkal ellátni a magunkfajta ínyenceket és lelkes kóstolókat.