Hőszivattyúval a rezsiszámla optimalizálásáért

Napjaink leggazdaságosabb, leghatékonyabb és leginkább környezettudatos megoldását kínálja erre a hőszivattyú használata.

 

Természetes energia

 

Ha hasznosítani szeretnéd a földben, talajvízben és a levegőben rejtőző természetes energiát, akkor a Wagner Solar Hungária hőszivattyú aloldala sok értékes információ forrása lesz számodra. Nemcsak a berendezésekkel ismerkedhetsz meg, hanem széles körű ismeretekkel is felvértezheted magad.

 

A hőszivattyú rendszer kalkulátor például segít abban, hogy eldönthesd, hogy e kitűnő hatásfokú, gazdaságos és környezetkímélő fűtési megoldáshoz mekkora készülékre lesz szükséged az egyedi igényeidnek megfelelően. Hiszen soha nem egyformák a várható éves termelési és fogyasztási adatok vagy az éves költségek két eltérő ingatlan esetében.

 

Hogyan működik?

 

A hőszivattyú nem csinál lényegében mást, mint hogy a földben, talajvízben és a levegőben rejtőző természetes energiát segít hasznosítani. Ezt a hőt vagy energiát elvonják tehát “kintről” és fűtésre alkalmas hőmérsékleten leadják a ház belsejében. Hatékonyan képesek még alacsony környezeti hőmérsékleten is működni, s ez azt eredményezi, hogy akár a kívánt energia 75 százalékát is fedezni lehet így, s csak a maradék 25 százalékot kell elektromos árammal pótolni. Sokkal kisebb lesz tehát a használatával a károsanyag-kibocsátás.

 

Az elpárologtatón át veszi fel a rendszer az energiát a hőforrásból (talaj, víz,levegő), ezt párologtatja el magasabb hőmérsékleten. A kompresszor besűríti ezt a képződő párát elektromos áram segítségével. Mivel a gázmolekulák a növekvő nyomás miatt egymáshoz szorulnak, nő a hőmérséklet. A kondenzátorban a gáz kicsapódik, átadja a hőt a fűtési rendszernek, majd akár 35-40 fokos meleg víz formájában távozik. Utána lehűl és a folyamat újraindul.

 

A hőszivattyú felhasználása

 

Mint láthatod, a folyamat nagyon hasonlít arra, mint amit a hűtőgépek esetében már te is megtapasztalhattál. Csupán pont a fordítottja történik: a hőszivattyú a külső környezetből vonja ki a hőt és szállítja azt az épület belsejébe, míg a hűtő a meleg levegőt szedi ki a készülék belsejéből. 

 

Ez a folyton ismétlődő folyamat, azaz a párologtatás - sűrítés - cseppfolyósítás - oldódás hatékonyan működtethető. Nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is felhasználható. Előbbi esetében a hőleadó felület lehet a padlófűtés, mennyezetfűtés, fancoil, míg az utóbbi esetében pedig a mennyezethűtés és a fancoil ideális.

 

A Wagner Solar Hungária tapasztalt csapata segít optimalizálni a rezsiszámládat ezzel a nagyon környezetbarát és hatékony megoldással. Tervezéstől a kivitelezésig számíthatsz rájuk.