Hogyan segítheted elő a kutyád testsúly gyarapodását?

Milyen okból lehet szüksége a kutyának hízásra?

 

Minden kutya esetében létezik egy optimális súlytartomány. Ha ez alatt van, akkor soványnak, ha pedig felette, akkor kövérnek számít. Ez utóbbi jóval gyakrabban fordul elő, de van példa az előbbire is, amikor a kutya fogyó- helyett hízókúrára szorul.

 

Ez lehet például egy hosszas betegség vagy műtét után, illetve a rossz körülmények között tartott, vagy sokáig kóborló kutyák is gyakran kórosan soványak. Miután új gazdihoz kerülnek, a szerető gondoskodás mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy az állat felszedjen pár kilót. 

 

Hogyan gyarapítsd a kutya súlyát?

 

Az első és legfontosabb, hogy jó minőségű kutyatáppal, például a Petgurunál kapható Susa eledelek valamelyikével etesd a kutyát! Hízókúra esetében ugyanis nagyon fontos, hogy a kapott eleség bővelkedjen hasznos tápanyagokban, mert ezek segítenek megőrizni az állat egészségét, és jóllakottságot okoznak. 

 

A silány minőségű eledelek kevés olyan összetevőt tartalmaznak, melyet a kutya szervezete hasznosítani tud, így hamarabb lesz tőle újra éhes, emellett vitaminhiány és ásványianyag-hiány alakulhat ki nála. 

 

A Susa tápok viszont kiegyensúlyozott összetétellel rendelkeznek, ízletesek, valamint nem tartalmaznak tartósítószereket és színezékeket. 

 

Ám nemcsak a megfelelő táp kiválasztása kulcsfontosságú, hanem legalább ennyire lényeges a helyes adagolás is. Egy lesoványodott állat emésztőrendszerét nem szabad hirtelen nagyobb mennyiségű étellel megterhelni, még akkor sem, ha a kutya jó étvágyú és sokat tudna lakmározni.

 

Ha ugyanis a szervezete elszokott (vagy soha nem is kapott) laktató ételeket, akkor könnyen túlterhelődik az emésztőrendszere, ami puffadást, hányást, hasmenést okozhat. Ha tehát a kutya felhizlalása a cél, akkor eleinte kis adagokat kapjon csak enni. 

 

Minden táp csomagolásán feltünteti a gyártó, hogy adott testsúlyhoz mérten mi az optimális napi adag, de ez a mennyiség csak irányadó – ebben az esetben például kevesebbet célszerű adni, és apró lépésekben növelni az adagot.

 

További tanácsok

 

A kutyákat általában napi egy vagy két alkalommal szokták etetni, de ha az állat beteg, lábadozik vagy sokáig éhezett, akkor akár 3-4 részletben is etetheted, nehogy megterhelje a gyomrát. 

 

Akár szárazeledelt, akár konzervet adsz neki, nagyon fontos, hogy mindig a rendelkezésére álljon a friss, tiszta ivóvíz, amivel csillapíthatja a szomját. Ha a kutya nem akar inni, szerezz be egy itatókutat, hátha a csobogó víz felkelti az érdeklődését.

 

Bármilyen okból is van szükség a kutya felhizlalására, mindenképp kérd ki az állatorvos véleményét is! Lehet, hogy eleinte diétás, gyomorkímélő táp adását javasolja majd, vagy azt tanácsolja, hogy egyelőre még ne adj a kutyának jutalomfalatot.