Hogyan készíthetsz kőszőnyegburkolatot?

Közéjük tartozik többek között a kőszőnyegburkolat is, ami több szempontból is előnyös. Amellett, hogy gyorsan telepíthető például a MesterekFutára márványkavicsainak felhasználásával, rendkívül strapabíró, kinézetben pedig elegáns megjelenést ad a környezetnek.

 

Ha épp egy ilyen burkolatot szeretnél kialakítani, de nincs ötleted, hogy hogyan fogj hozzá, vagy nem tudod, hogy mire kell ügyelned, akkor ez a cikk neked szól. Most ugyanis kicsit részletesebben is beszélünk erről a témáról, tarts velünk!

 

Mi az a kőszőnyegburkolat?

 

A kültéri burkolat nagyon sokféle lehet attól függően, hogy milyen alapanyagból építjük meg, használhatunk például csempét, járólapot vagy térkövet. Ezekben az a közös, hogy különálló elemekből állnak.

 

Ezzel szemben a kőszőnyegburkolat lényegében egy egybefüggő, hézagok nélküli réteg, tehát nem elemenként kell lerakni - erre utal a megnevezésében a “szőnyeg” kifejezés is. A kialakítása folyami vagy márványkavicsok felhasználásával történik, amihez műgyantát adnak, majd pedig simítóval elterítik a felületen. 

 

Az egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen lerakható, mivel nincsenek benne hézagok, így azok kitöltésével sem kell bajlódni. A göröngyös felülete miatt csúszásmentes, rendkívül tartós, ellenálló és esztétikus is.

 

Így készül a profi kőszőnyegburkolat

 

Mindenekelőtt a burkolat alapját kell rendbe hozni, ha erre szükség van. Ha tele van például repedésekkel, egyenetlenségekkel, akkor azokat ki kell javítani, az aljzatot pedig ki kell egyenlíteni. Ezután jöhet egy precíz takarítás, hogy az anyag jól rá tudjon tapadni az alapra.

 

Keverd össze a kavicsot és a gyantát. Ehhez a művelethez célszerű egy keverőgépet használni, azzal ugyanis sokkal hatékonyabban tudsz dolgozni. Ezt követően pedig már csak a terítés van hátra, amit nagyjából 6-8 milliméteres vastagságban érdemes megtenni.

 

Az elkészült felületet aztán hagyni kell “pihenni”, míg az alapanyagok teljesen megkötnek, és a burkolat használható lesz. Ez kb. 1 hét után fog megtörténni. 

 

Mennyibe fog kerülni?

 

A kőszőnyegburkolat ára nagyon kedvező, többek között ezért is annyira népszerű. A konkrét összeg természetesen a megvásárolt alapanyagok minőségétől, illetve mennyiségétől is függ, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy 1 négyzetméter felület alapanyagára 7000 és 35.000 forint között mozog.

 

A kültéri burkolatok számos feladatot elláthatnak, többek között például védik a felületeket és esztétikailag szebbé teszik a környezetet. Mind közül az egyik legjobb megoldást a kőszőnyegburkolat nyújtja, amit a megfelelő alapanyagok birtokában mi magunk is elkészíthetünk.