Hogyan kell metszeni az oszlopos fákat?

Ezért érdemes oszlopos gyümölcstermőt vásárolni

 

Gyümölcsfát a Csodakertész Barna Faiskolától is rendelhetünk, nagyon kedveltek az oszlopos fák, hiszen ezek nagyon kis termőfelületen sokat teremnek. Ideálisak kisebb kertekbe, a gondozásuk pedig igen egyszerű. Ha permetezni kell őket, ezt meg lehet tenni egy kis permetezővel is.

 

A termést könnyű betakarítani, így akár a gyerekek vagy idősek is le tudják őket szedni. Egyedül az öntözésüket és a tápanyag-utánpótlásukat nem szabad elhanyagolni. Ennek oka, hogy az ilyen fák gyökere kisebb, és kis területről tudják a nedvességet és a tápanyagot begyűjteni.

 

Amit az oszlopos fák hajtásrendszeréről tudni kell

 

A rendkívül karcsú, szaknyelven “O” típusú fajták többnyire csupán az ég irányába növekednek. Ezek a fák ritkán, esetenként egyáltalán nem is nevelnek oldalelágazást. Azok a gyümölcsfák, amelyek egyetlen vezérágból állnak, merevek és szilárdak, így sem támrendszert nem igényelnek, sem metszeni nem kell őket.

 

Nem kell feltétlenül metszeni az oszlopos gyümölcsfákat

 

Az oszlopos gyümölcsfák többsége két vagy akár három méter magasra nőnek, így nem indokolt a vezérhajtást visszametszeni. Az M9 vagy M26-os alanyon lévő almafák ágait semmiképp sem kell megkurtítani. Másokat, például az MM106-os alanyon lévőket is elég visszafogottan.

 

Ha metszésre kerül sor, akkor azt a tél végén vagy tavasszal célszerű megejteni. A 30-40 centiméter hosszú vesszőket négy-hat rügyre kell visszametszeni. A gyengébb, ám remek ütemben fejlődő vesszőket három-négy rügyre javasolt visszanyesni a szakemberek szerint. Ők azt mondják, hogy a 15 centimétert el nem érő vesszőket érdemes békén hagyni.

 

Azokat a vesszőket, amelyek elérik az 50-60 centiméteres hosszúságot, vagy még ennél is hosszabbak, fattyúvesszőknek nevezik. Ezeket kivétel nélkül csonkra kell visszametszeni. Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni, így akár kétévesen is termést hozhatnak egyes oszlopos gyümölcsfák.

 

A Rosalie füzér alma például a törzsön megtalálható rövid termőágakon hozza a termést, ezek lemetszése azt eredményezné, hogy a termést sem hozna a fa a következő évben. A Sonate esetében az ágak alsó harmadában van termés, így ha néhány ágat visszanyesnénk, akkor ügyelni kell arra, hogy csak az ágvégek felét vagy harmadát vágjuk le. Így a termőrészeknek biztosan nem fog bántódása esni.

 

Ezt kell tennie annak, aki bizonytalan

 

Jó hír, hogy a törpe, oszlopos gyümölcsfák mérsékelten igénylik a törődést. Az, aki nem biztos a dolgában, jobban teszi, ha nem is metszi őket.

 

Aki mégis erre a lépésre szánná el magát, az csak akkor vetemedjen erre, ha már túlságosan sűrű az ágrendszer, esetleg az ágak keresztirányba vagy a fa törzse irányában nőnek. Nyilvánvalóan akkor is meg lehet ezt tenni, ha az ágak útba vannak.