Ha június, akkor borsószezon...!

A borsó rendkívül egészséges, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint jótékony fehérjékkel.

 

Kétfélét is ismerünk belőle, és mindkettőhöz rengeteg ízletes recept társul. Az egyik a sima zöldborsó, ami jó idő esetén akár kétszer is terem egy évben, ám a zöldje nem ehető, de ott a cukorborsó is, ami külsőleg nem nagyon különbözik az előbbitől, de termése zsengébb és a borsóhüvelye is fogyaszthatóbb. Nézzük meg most milyen borsós ételek közül válogathatunk, most a szezonban!

Mit készíthetünk borsóból?

Főzeléket


Nem csak a menzák alapfogása a zöldborsófőzelék, hanem sok család asztalára kerül igen gyakran főzelék formájában ez a zöldség tükörtojással, esetleg fasírttal. A friss petrezselyemtől még ízletesebb lesz, így ha már nyakunkon a borsószezon, ezt a fogást semmiképp se hagyjuk ki a nyári menüből.
 
Levest

Ott van még a zöldborsóleves, amit azért szeretünk annyira, mert ebbe aztán tényleg minden belefér. Friss karalábé, répa és természetesen sok-sok petrezselyem, hiszen ez adja meg az utánozhatatlan nyárízét. Szaggathatunk bele nokedlit, tehetünk bele grízgaluskát, ahogy éppen kedvünk tartja. De ezek nélkül is nagyon finom. Ha kiiktattuk étrendünkből a rántást, sűrűsíteni tejföllel is remekül lehet.

Fasírtot

Vegetáriánus konyhák alapfogása a zöldborsó fasírt, ami nemcsak finom, de rendkívül egyszerűen is elkészíthető a szánk íze szerint. Csak bele kell dobni a cukorborsót, a hagymaféléket, a petrezselymet, a fűszereket, egy marék zabpelyhet és a tojást egy robotgépbe, összeturmixolni és már jöhet is a sütés. Ezt természetesen nem tocsogó olajban tesszük, hanem sütőpapíron úgy hogy picit meglocsoljuk olajjal a fasírtokat, hogy ne száradjanak ki. Nedves kézzel formára gyúrjuk őket és már mehet is az előmelegített sütőbe.

Kenyérre kenhető kencét

Bármikor felveszi a versenyt bármelyik ízesített vajkrémekkel vagy előre gyártott kenhető szendvicskrémmel a zöldborsókrém, amit pillanatok alatt elkészíthetünk reggelire vagy vacsorára. A borsóhoz egy turmixgépbe krémsajtot vagy sima sajtot szórjunk, egy kis olívaolajat, ízesítsük fűszerekkel, jöhet a petrezselyem és egy kis citromlé, majd turmixoljuk össze az egészet. Ha kész, kenjük fokhagymával bekent pirítós kenyérre, amire mozzarella darabkákat is vághatunk.

 

Krémlevest

Mint a legtöbb zöldségféle, úgy ez is isteni finom, ha krémlevesnek készítjük el. Akik nem nagyon levesesek azok is imádni fogják ezt a fajtáját, amit a kockára vágott és pirított bacon tesz még különlegesebbé. Mivel mindenkinek van egy jól bevált krémleves receptje, ezért használja azt csak épp zöldborsóval. Szerintünk tejszínesen a legfinomabb és nem győzzük hangsúlyozni, hogy a borsó legjobb barátja a frissen vágott zöldpetrezselyem, így azzal is megszórhatjuk a levest a tökéletes végeredmény érdekében.

 

Zöldborsós-májas spagettit

Akik szeretik a tésztaféléket, azok borsóval még színesebbé tehetik, hiszen a zöld golyók nagyon jól mutatnak a spagetti között. Elkészíthetjük májas verzióban, amihez csak egy kis hagyma, csirkemáj, pirospaprika, só és bors kell. Ne felejtsük el, hogy a májat sütés alatt csak utólag szabad sózni, mert ha nem így teszünk, könnyen kiszárítjuk azt. Pároljuk puhára a zöldborsót, adjunk hozzá petrezselymet, majd jöhet a rétegezés. Alulra kerül a spagetti, rá a máj majd a végén az egészet a zöldborsó koronázza meg. Keverjük össze az egészet és jöhet még rá jó sok sajt is.