Fontos tudnivalók a hideg és a meleg fényről

Nem mindegy ugyanis, hogy melyik helyiségbe, milyen jellegű célokhoz és tevékenységekhez keresünk fényforrást. Emellett az is abszolút jól jöhet, ha egy konkrét skála alapján azonosítani tudjuk, hogy a kezünkbe vett izzó melyik kategóriába tartozik.

Ebben a bejegyzésben tehát a hideg, valamint a meleg fényű lámpatestekkel kapcsolatban igyekszünk jól hasznosítható információkat megosztani.


Mit nevezünk hideg, illetve meleg fénynek?

 

A meleg fehér fény lágyabb hatású, a legtöbbünk számára pedig ez számít természetesnek éjszakánként. A beltéri lámpatestek döntő többsége meleg fényt bocsát ki, de az étkezőkben, nappalikban, konyhákban vagy hálószobákban is találkozhatunk velük. A hideg fehér fény ezzel szemben sokkal erősebb és világosabb. Mivel sokkal inkább képes elősegíteni a koncentrációt, ezért ipari vagy üzleti környezetben nagyon gyakran használatos. De ugyanúgy kitűnő választás lehet egy olvasólámpához is.

 

Ami pedig a természetes nappali fényt illeti, leginkább a munkafelületek megvilágításához nevezhetjük ideális megoldásnak. Ennek a legfőbb oka az, hogy ezek a fényforrások úgymond színhelyes képet adnak, vagyis abszolút valós képet.

 

Nézz körül az Alkonylámpa webáruház lámpa kínálatában, gyönyörű kivitelekkel várnak!


Honnan tudhatjuk, hogy egy izzó milyen fényt bocsát ki?

 

Amennyiben a vásárlás előtt meg szeretnénk tudni a színhőmérsékletet, akkor minden esetben ellenőrizzük az izzó csomagolását. A meleg fényt kibocsátó fényforrások jellemzően a 2700-3000 Kelvin közötti tartományba esnek. A természetes hatású darabokat leginkább 3500-4100 Kelvin között érdemes keresni, a hidegebb fényt adók pedig az 5000-6500 Kelvin közé eső intervallumban lesznek megtalálhatók.

 

Ez a három jól elkülöníthető kategória tehát a segítségünkre lehet a következő vásárlás alkalmával.


Segítség a különböző hőmérsékletű fényforrások használata kapcsán

 

A fentieket olvasva már minden bizonnyal nem hat meglepetésként, hogy a fényforrás kiválasztása esetén minden esetben javasolt átgondolni, hogy milyen célokhoz és tevékenységekhez szeretnénk azt felhasználni a későbbiekben.

 

Egy meleg fényű lámpa kiváló lehet a pihenéshez és relaxáláshoz, mert az általa kibocsátott fény segít ellazulni és kikapcsolódni. Ennek megfelelően, ha munkához, olvasáshoz vagy irodák megvilágításához keresünk megfelelő fényforrást, akkor sokkal inkább érdemes hideg fényű megoldásokban gondolkodnunk.

 

Mindezek mellett vásárlás előtt érdemes az adott helyiség karakterisztikáját is megvizsgálnunk. Nézzük meg a bútorokat, a falak színét, az uralkodó hangulatot. Ha ezeket alaposan szemügyre vesszük, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz a fények kiválasztásával is.

 

(x)