A nárcisztikusokkal való kapcsolat veszélyei

A veszély kifejezés alatt itt most azokra a romboló szokásokra, folyamatokra gondolunk, amelyek az embereket mentálisan igencsak megviselhetik. Ez különösképpen igaz egy párkapcsolatra és az abban élő személyekre. 

 

Szerencsére még időben felismerhetjük a problémát. Tartson velünk és megtudhatja, mi jellemzi a nárcisztikus embereket!

 

Szeretetéhes vagy szeretetre képtelen a nárcisztikus személy?

 

Egy kicsit mindkettő, habár ez rendkívül szomorú. A nárcisztikus ember sokszor érzéketlennek és sebezhetetlennek tűnik, ám valójában nem tudja őszintén kifejezni érzéseit. Amennyiben bizonytalan a nárcizmus jeleinek felismerését illetően, kérdezze bátran az Onlinepszichológus.net szakembereit, akik segítenek Önnek ebben.

 

A nárcisztikus személyiségzavar mögött gyakran egyfajta kisebbségrendűségi komplexus és érzelmi depriváció húzódik meg, akárcsak egy magányos gyermek esetében. Amikor egy gyermek szerethetősége feltételekhez van kötve, az oda vezethet, hogy ő maga sem képes igazán szeretni. 

 

Ezt a sémát felnőttként is továbbviszi és megjelenik a párkapcsolatában is. Ő maga is vágyik az intimitásra, de képtelen bárkivel is tartósan bensőséges kapcsolatban lenni. Ez egy véget nem érő ördögi kört eredményez a kapcsolat tagjainak életében.

 

A magányos gyermek kapcsolata

 

A nárcisztikus személy tehát a lelke mélyén egy nagy gyerek, egy magányos gyerek, aki üresnek érzi magát és azt gondolja, nem érdemli meg mások szeretetét. A lelke mélyén azt érzi, hogy nem képes megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek. 

 

Számára a “különlegesség” érzésének legnagyobb ellentéte az “átlagosság”, amelyet  szükséges rosszként él meg. Ő vagy a figyelem középpontjában áll és csodálatosnak tekinti magát vagy teljesen értéktelennek. 

 

Az önfelnagyító és az önlenyugtató mód

 

Az önfelnagyító működés egyfajta védekezési mechanizmus a nárcisztikus ember életében, vagyis ezzel szeretné kompenzálni az érzelmi elhanyagoltság érzését. Ezt hol máshol tudná jobban kamatoztatni, mint egy párkapcsolatban? A versengés, a bántalmazás, a manipulálás, a kihasználás, az agresszió, az uralkodó stílus és a grandiozitás egyaránt árulkodó jelek lehetnek. 

 

Egy kapcsolatban ebben az “üzemmódban” működik és amikor végre valahára egyedül marad, akkor átvált önlegyugtató módba.  Ilyenkor az adott egyén próbálja “lehasítani” az érzelmeit, s olyan tevékenységbe, szokásokba menekül, amelyek elterelik a figyelmét. Ez elég gyakran a függőségig vezet. Ily módon nem gondol a magányra, az ürességre és a szeretethiányra. 

 

Figyeljünk a jelekre! A nárcisztikus párkapcsolat veszélyeit komolyan kell venni! De ha továbblépünk, akkor megnyílik az út egy teljesebb élet felé.