A kényelmetlen cipő nem csak rövid távon ártalmas!

A nagyobb baj ott van, hogy ezek a cipők komoly deformitásokat, különféle elváltozásokat és mozgásszervi panaszokat is okozhatnak. Meglepő, de gyakran egy derék- vagy hátfájás is a rosszul megválasztott lábbelire vezethető vissza.

 

Akkor mégis milyen cipőt viseljünk?

 

Vannak aranyszabályok, amit minden cipővásárlás során érdemes betartani. A Manimal Footgear barefoot cipői minden feltételnek megfelelnek, amik egy kényelmes cipő ismérvei, ezek pedig nem mások, mint a széles lábfejkialakítás, a vékony, sarok nélküli talp és a könnyű súly. Emellett pedig természetesen a megfelelő méret kiválasztására is ügyelni kell, sem nagyobb, sem pedig kisebb lábbelit nem szabad vásárolni.

 

Miért lehet egy cipő kényelmetlen?

 

Kezdjük a legkézenfekvőbb válasszal, ez pedig nem más, mint a méretprobléma. A legjobb cipők esetében is választhatsz helytelen méretet, főleg, ha online rendelt termékről van szó. Ilyenkor nagy a dilemma, hogy visszaküldjük-e az adott árut, vagy úgy vagyunk vele, majdcsak kitágul egy kicsit, nincs kedvünk visszáruzni. Ez nagyon rossz döntés! Minden esetben küldd vissza a szorító vagy túl bő cipőt, és módosíts a méreten, ha pedig személyesen vásárolsz, akkor se vedd meg, ha nagyon tetszik, de nincs a te méretedben!

 

Rossz kialakítású a cipő

 

A kényelmetlen cipő másik oka, hogy rossz a kialakítása, vagyis keskeny a lábfej része, magas a sarka, kemény a talpa, összességében, hogy nem veszi figyelembe a lábunk anatómiáját. Ezek a cipők hosszú távon problémát fognak okozni, akár hátfájás, nehéz láb érzés, derékfájás is jelentkezhet miattuk. A túl szoros cipőben bütyök, kalapácsujj alakul ki, a lábujjak torlódnak, összeizzadnak, a nem megfelelő szellőzés miatt pedig akár gomba is jelentkezhet.

 

A hátfájás, derékfájás sokszor egy kényelmes, anatómiai cipőtől is enyhül!

 

Bármilyen meglepő, nagyon gyakran egy egyszerű cipőváltással csodákat tudunk elérni. A kényelmetlen cipő leváltásával és egy anatómiai cipő viselésével elmúlik a fájdalom és enyhülnek a problémák. Érdemes kipróbálni a barefoot, vagyis a mezítlábas, minimalista cipőket, melyet gyógytornászok terveztek azzal a céllal, hogy a láb számára legideálisabb lábbelit hozzák létre.

 

Mi jellemzi a minimalista cipőket?

 

Elsősorban az, hogy rendkívül kényelmesek, ezt pedig a széles lábfejkialakításnak, a rugalmas, csúszásmentes vékony talpnak és a sarok mellőzésének köszönhetik. Ezek a cipők aktív kapcsolatot tartanak fenn a talajjal, ezzel az agyat is stimulálják, valamint a lábujjaknak is teret engednek.

 

A kényelmetlen cipő rövid távon fájdalmat és kellemetlen érzést okoz, azonban a hosszú távú hatásait sem szabad figyelmen kívül hagyni, ezért minél hamarabb le kell cserélni!