Zugló Orbán miatt nem meri befogadni a feltúrt Felvonulási térről kiűzött ARC-plakátkiállítást..?

A szervezők dolgoznak tovább, Bakos Gábor a hvg.hu-nak azt mondta, sokkszerű élmény ez számára. 13 családi ház nyugalmát érintette volna a kiállítás, tud arról, hogy voltak panaszok emiatt, de ők szívesen alkalmazkodtak volna. Lehet, hogy így később tudják megtartani a kiállítást.

 

Bakos Gábor a bizottsági ülés után azt mondta, a polgármester kabinetje továbbra is támogatja a kiállítást, gondolkodnak a megoldáson, a vétó lehetősége is szóba került.

 

Az önkormányzati törvény szerint a polgármester akkor vétózhat, ha a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzati érdekeit sértőnek tartja. Egyszer kérhet új tárgyalást, a testületnek minősített többséggel kell döntenie az ügyben.

 

Érdemes felidézni, hogy a tavalyi kiállításon le kellett takarni Peták Dénes Időhurok című pályaművét, miután a feldolgozott fotó szerzője, Kapitány Éva levélben szólította fel erre a szervezőket.

 

Az eredeti felvételen az látható, amint 1988-ban, Nagy Imre kivégzésének 30. évfordulóján a Batthyány-örökmécsesnél egyenruhások szorítják egy rendőrautóhoz az egyetemista Orbán Viktort, egyikük gumibotot szorít a nyakához. Peták az átdolgozáson a rendőrök arca helyére a miniszterelnök napjainkban készült képét helyezte.