Zacher: Több mint fél év telhet el a teljes nyitásig, de a maszkot utána se felejthetjük el

A mentőorvos-toxikológus arról beszélt a Klubrádió pénteki műsorában, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta: nem szeretne további szigorításokat. Zacher szerint a korlátozásokat akkor lehet feloldani, ha megfelelő lesz az átoltottság, és akkor is fokozatosan, „nem arról fog szólni a történet, hogy kitárjuk az ajtókat, aztán holnaptól mindent lehet”. Például először az éttermekben meghatározott százaléknyi asztalt meg lehetne nyitni, és így tovább, ahogy javulnak az átoltottsági adatok. Szerinte szeptemberre elképzelhető a teljes nyitás.

 

A szakirodalom szerint ehhez 60-65 százalékos átoltottságra lenne szükség, de ez nem a teljes lakosságot jelenti, hiszen a 18 éven aluliakat nem oltják be. Ha ez megvan, akkor visszatérhetünk egy csomó mindenhez, de hangsúlyozta: szerinte a poszt-covid világ nem lesz olyan, mint előtte, hozzá kell szokunk a maszkviseléshez, és egy csomó mindenhez, ami kicsit megváltoztatja az életünket. Nem azt jelenti a nyitás, hogy felejtsük el a kézmosást, és a társadalmi kontaktjaink se olyanok legyenek, mint a boldog békeidőben – tette hozzá. azt is mondta, hogy teljesen nem fogunk megszabadulni ettől a betegségtől, lehetnek újabb variánsai.

 

Hangsúlyozta: az elhízás borzasztó fontos a koronavírus szempontjából. Megjegyezte: nemrég dán statisztikát mutattak egy magyar tévécsatornán arról, hogy elhízott férfiaknál sokkal magasabb a halálozási kockázat, de szerinte ezért „kár volt elmenni Dániáig”, a magyar tapasztalatokból is kiderül, hogy ha 50 év feletti, elhízott, magas vérnyomású, cukorbeteg férfi lélegeztetőgépre kerül, akkor nagyon rossz esélyei vannak. Az elhízás nemhogy a dobogón van a rizikófaktorok között, hanem a dobogó tetején a súlyos covid-fertőzést, a maradandó károsodást, vagy a halálos kimenetelt figyelembe véve. És erre nagyon oda kellene figyelnünk, mert „Magyarország kövér”, a 60 százalék túlsúlyos, ennek a 60 százaléka pedig kifejezetten kövérnek számít, ami nagyon-nagyon nem jó. Ehhez az életmódunkon kellene változtatni, mert az európai uniós statisztikák szerint is nagyon magas Magyarországon az elkerülhető és megelőzhető halálozások aránya – hívta fel a figyelmet.

 

(forrás: klubradio.hu)