Vizoviczki helyébe léphet a Mészáros-klán...?; – váratlanul levették a világörökségi listáról a Hajógyári-sziget

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet nem indokolja meg, hogy a Római birodalom határai – a dunai limes magyarországi szakasza – UNESCO védettségre javasolt helyszínei közül miért éppen az egykori alsó-Pannónia provincia központjának - Aquincum - egyik legfontosabb helyszíne, az Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget) kerül le a listáról.

 

A 32 hektáros sziget területe régészeti védelem alatt áll. A legértékesebb maradványa a jelenleg még a 1,5-2 méter mélyen lévő, óriási 8-10 ezer négyzetméteres helytartói palota, mely egyes vélekedések szerint a II. század elején, Hadrianus császár uralkodása idején épült.

 

2014-ben a kormányzat még amellett kardoskodott, hogy az akkor kaszinóépítésre készülő  izraeli befektetőktől visszaszerzett szigeten fel kellene tárni a helytartói palotát és népparkot kellene létrehozni.

 

 

2016-ban az Orbán-kormány úgy döntött, hogy a világörökség része legyen az Óbudai-sziget is. 2018-ban be is nyújtották az erről szóló pályázatot. Az ügy külön miniszteri biztost is kapott Visy Zsolt személyében.  

 

Másfél éve ítélték hét év börtönre a budapesti éjszakai élet „császáraként” jegyzett Vizoviczki Lászlót vendéglátóipari tevékenységgel összefüggő költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett elsőfokú döntésével.

 

A vád szerint Vizoviczki egy belvárosi éttermeket és a Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyeket működtető cégcsoportban volt érdekelt, ahol a bevételeket 33 megvádolt társa segítségével eltitkolta az adóhatóság elől 2010 es 2012 között.

 

Vizoviczki és számos magas beosztású rendőrtiszt ellen korrupciós cselekmények vádjával is folytattak eljárást, máig homályos eredménnyel.