Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten

„A fővárosiakban erős a vágy egy ilyen családi szórakoztató létesítmény iránt. Az állatkert mellett ugyanis nincs túl sok gyerekes program Budapesten. Ráadásul sok szülő őriz még szép emlékeket a régi városligeti vidámparkról” – közölte Vitézy.

 

A kapott információk szerint egy ilyen méretű város bőven eltartana egy szórakoztatóparkot. Koppenhágától Barcelonán át a bécsi Práterig sorolhatóak a példák – írja a Népszava.

 

Véleménye szerint a profitorientált üzemeltetést azonban a korábbiaktól eltérően nem önkormányzati cégre, hanem egy megfelelő tapasztalatokkal bíró külföldi üzemeltetőre kellene bízni, akit egy célzott hasznosítási pályázat keretében választhatna ki a főváros.

 

„A hazai önkormányzatok eszköztárából teljességgel kikopott az a külföldön bevett gyakorlat, miszerint a településeknél lévő építésszabályozási jogon keresztül csatornázzanak be magántőkét közösségi célú fejlesztésekre. Az általam javasolt észak-csepeli terület közparkként szerepel a szabályozási tervekben. A területen a korábbi ígéretekhez híven létrehozható lenne egy hatalmas közpark, a soroksári-ráckevei Duna-ágban vízibiciklizhetnének, csónakázhatnának a fővárosiak, lehetne játszótér és szabadtéri sportpályák is a szórakoztató park mellett. A parkba a bécsi Práterhez hasonlatosan nem lenne belépőjegy, csak az attrakciókért kellene fizetni” – vázolta a terv részleteit Vitézy Dávid.

 

Hozzátette: azért is tartja jó helyszínnek ezt az észak-csepeli területet, mert az új Atlétikai Stadion beruházás részeként a Kvassay-híd másik oldalán épült egy gyalogos, biciklis híd, amin keresztül 5 perc alatt ide lehetne érni a MÜPÁ-tól, ha elkészül a pesti Duna-parti sétány, akkor a belvárostól se lesz távolabb 20 percnél.

 

A négy telekből álló ingatlant a pénzszűkében lévő csepeli önkormányzattól 11,3 milliárd forintért vásárolta meg a spanyol Fadesa ingatlanfejlesztő cég 2005-ben, hogy kis-Manhattant építsen ide felhőkarcolókkal. Csakhogy megfelelő szabályozási tervek hiányában a terület beépíthetetlen volt. A fővárosi önkormányzat már akkor közparkot és hidat álmodott ide.

 

A spanyol cég időközben csődöt jelentett és a terület az egyik hitelező bank tulajdonába került. A főpolgármester-jelölt bízik abban, hogy meg tudna velük állapodni, főként úgy, hogy a tervekben közparkként szereplő ingatlan jelenleg nem beépíthető. Ezzel együtt nem ragaszkodik Észak-Csepelhez, ugyanilyen jó lenne erre a célra Rákosrendező, vagy a Diákvárosnak kijelölt hatalmas terület egy darabja is.