Visszavenné a várat Orbántól az ellenzék - Beszélgetés V. Naszályi Mártával

Ön már kilenc éve önkormányzati képviselő a főváros első kerületében, amit szoktak csak Budavárinak is nevezni. Képviselőként mennyire lát rá a helyi – néha eléggé specifikus problémákra?

 

Valóban a főváros I. kerületében egy sor olyan probléma adódik, ami a helyi adottságokból képződik, az ország többi részén nem nagyon van jelen. Azonban többségében nálunk is hasonló gondokkal kell szembenézni, mint bármely másik kerületben vagy településen. Rögtön azt is hozzáfűzném, hogy az I. kerület nem csak a turisták által látogatott Várnegyedből áll, hanem annál jóval nagyobb területből. Helyi képviselőként egy sereg sajátos gondot próbáltam feltárni és nyilvánosságra hozni. Például a lakás- és a helyiséggazdálkodással kapcsolatos visszaéléseket és a kellő hozzáértés hiányát. Ezek közül nem egy országos visszhangot kapott a még független médiában.

 

Mondana erre példát?

 

Az egyik nagy nyilvánosságot kapott eset, éppen a jelenleg regnáló polgármesterünk, Nagy Gábor Tamásnak és feleségének a rendkívül áralatti lakásbérlete a Budai Várnegyedben. De ennél kevésbé ismert ám nagyon abszurd a kerületi helyiséggazdálkodás gyakorlata.

 

 

Az önkormányzati helyiségbérleti szabályozás úgy van kialakítva, hogy az a belső információval rendelkező ismerősöket hozza előnybe, nem garantálja a helyiség-állomány fejlesztését, a kerületi szolgáltatások biztosítását, nem segíti a minőségi munkát végző helyi vállalkozókat és nem termel elegendő bevételt sem – magyarán a lakosság eléggé rosszul jár ezzel a gyakorlattal.

 

Most adódna a kérdés, ha Ön irányítaná a kerületet októbertől, akkor ez is megváltozna? De előbb latolgassuk egy kicsit az esélyeket, hogyan áll az ellenzék, mely szervezetek, pártok támogatják?

 

A főváros első kerületében majdnem 26 ezren élnek, természetesen a kormánypártok befolyása itt is erős, de a Momentum, a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Párbeszéd, amelynek egyébként a tagja vagyok, a Demokratikus Koalíció (DK), a Lehet Más a Politika (LMP), a Jobbik és a Várunk-közéleti egyesület állapodott meg a személyem és a közös lista támogatásáról. A felmérések azt mutatják, figyelembe véve az elmúlt, például az Európai uniós választást is, hogy nálunk az ellenzéknek jelentős esélye van nyerni. Természetesen a végeredményt nagyon nehéz megjósolni, de most nagyon is bizakodóak vagyunk.

 

Ez érdekes, mert ha jól tudom, most a 14 fős képviselői testületből 10 kormánypárti van és csak négy ellenzéki, akik mind a kompenzációs listáról jutottak be. Persze a polgármester is Fideszes, így most egy-egy döntésnél a 15 lehetséges szavazatból 11 eleve a kormánypártoké.

 

A jelenlegi helyzet az öt évvel ezelőtti támogatottságokat tükrözi. Azóta jelentős változások történtek, mind az országos politikában, mind helyben. Valóban a kerületben lévő 10 egyéni körzet mindegyikét Fideszes kötődésű személy nyerte el 2014-ben. A kompenzációs listáról pedig, egy-egy MSZP-s LMP-s, DK-s és jómagam, a Párbeszédes jutott önkormányzati képviselői mandátumhoz. Azonban még azt is hozzá kell tennem, hogy nem csak a számarányokon akarunk jelentősen javítani, hanem az egyes döntések ügymenetén is. Jelenleg nagyon sok döntést Nagy Gábor Tamás polgármester egyszemélyben hoz meg, az ügyek többnyire át sem futnak a testületen. Ha eléggé erősek leszünk ez a gyakorlat garantáltan nem fog folytatódni.

 

Tényleg, mit jelent az elég erősek, mennyi az a képviselői hely, amennyivel már jelentős változtatásokat lehet elérni a kerület életében? Mi van, ha Ön lenne a polgármester, de Fideszes többségű a testület, vagy marad a jelenleg regnáló kerületvezető, de viszont a testület összetétele változik meg az ellenzék javára?

 

Azzal kezdeném, hogy természetesen az lenne a legjobb, ha a polgármestert és a képviselők többségét is az ellenzék adná. Itt a kerületben tényleg igen széles ez az összefogás. Valóban több variáció lehetséges, de a legpesszimistább becslések szerint is növelni tudjuk a képviselőink számát.

 

De az mire lenne elég, akkor valószínűleg minden úgy folytatódna, ahogy eddig?

 

Még ezen pesszimista forgatókönyv beteljesülése esetén is valószínűleg több lenne az eddigieknél a képviselőink száma és ezzel már megteremthetnénk, hogy átláthatóbban működjön az önkormányzat és ne egy személyben Nagy Gábor Tamás döntsön egy sereg kérdésben, hanem igenis minden ügy fusson át az önkormányzaton.

 

És, ha Ön nyerné el a polgármesteri széket, de együtt kell majd működnie egy kormánypárti többségű testülettel?

 

Itt először is visszautalnék arra, hogy eleve több ellenzéki képviselőt tippelek, mint amennyi eddig volt, már csak azért is, mert a 10 egyéni képviselői körzetből a többség nyerhetőnek tűnik a részünkről. De ha még sem így lenne, de én irányíthatnám a városrészt, akkor is alap, hogy a polgármesteri hivatal a polgármesteré. Tehát mindenféleképpen megpróbálnám és a kerület működtetése érdekében a kormánypárti többségű testülettel is együtt működnék.

 

Az ellenzék számára legjobb forgatókönyv esetén mit tenne az új összetételű testület, egyáltalán van-e pénz a „kincstárban”?

 

A legjobb felállás: ellenzéki polgármester és ellenzéki többség a képviselőtestületben – amiben reménykedünk – azt eredményezné, hogy olyan változtatásokat vezetnénk be, amelyek nem csak az ellenzékkel szimpatizálóknak, hanem lényegében minden lakosunknak kedvező lenne. Abban a tekintetben szerencsések vagyunk, hogy az évi 18 milliárd forintos működésünk lehetővé tette, hogy 5,5 milliárd forint tartalék képződjön – ez most is meg van a „kincstárunkban”. Tehát anyagi hátteret is tudnánk biztosítani azokhoz az intézkedésekhez, amelyek megtételére már hosszú évek óta szűkség lett volna.

 

Például?

 

Megalakítanánk a lakás és helyiség-gazdálkodási valamint az idegenforgalmi bizottságokat. Ezek szinte első intézkedésként alapvető visszásságokat oldanának meg rendeleti szinten:

 

A vári kormányzati építkezések során jelentős közterületeket zárnak le, amikért nem vagy alig fizetnek közterülethasználati díjat. Ezeken a részeken a vári lakók parkolóhelyei megszűnnek, ugyanakkor az építkezésekhez és a kormányzati munkához kapcsolódóan igen sok behajtási és parkolási engedélyt adnak ki, aminek következtében a helyben élők nem tudnak hol parkolni. Ezt a gyakorlatot mi teljesen megváltoztatnánk a lakosaink érdekében. Ezzel nem csak azok járnának jól, akik az adott övezetben laknak, hanem a teljes kerületben élők, mert a piaci alapon kiadott engedélyek és hozzájárulások bevételei a közös büdzsébe folynának be.

 

És a lakások tekintetében mi lenne az előrelépés?

 

A kerületi lakások igen nagyrészt elavultak, pazarlók, jelentős légszennyezést okoznak a téli fűtési szezonban. Ezért energiahatékonysági és akadálymentesítési korszerűsítési támogatási rendszert vezetnénk be. Ennek segítségével a lakások idős, nehezen mozgó vagy fogyatékkal élő emberek számára is kényelmesek lennének, töredékére esnének a rezsiköltségek és csökkenne a légszennyezettség is.

 

Akkor a kerületi testület az Ön vezetésével akár fityiszt is tudna mutatni a kormányzat Várba-kapaszkodásának?

 

Tulajdonképpen igen, és úgy általában is törekednénk az élhetőbb városrészért, még a legfrekventáltabb Várnegyed esetében is.

 

Mit tennének a kilakoltatások ellen?

 

Nálunk szerencsére nem történt látványos, rendőri felvonulással párosuló kilakoltatás. Mivel nálunk általában magasak a bérleti díjak, aki azt nem képes fizetni a város más részein talál a teherbíró képességének megfelelő lakhatást,

 

Vannak már konkrét elképzeléseik?

 

Sok van, alaposan kidolgoztuk, hogy ha bizalmat kapunk a lakosságtól, akkor milyen intézkedéseket tennénk. Például most, az önkormányzatunk nyomtatásban is megjelenő hivatalos lapjában még fizetett hirdetésként sem tudom betenni a szintén hivatalos képviselői fogadóórámat. A gyakorlatban ez az újság – sok más városhoz, városrészhez hasonlóan – nem független a hatalomtól, az ellenzéknek szinte semmi beleszólása nincsen. Ez jelentősen megváltozna.

 

Új szerkesztőséget hozna létre a helyi lapnak, a Várnegyednek, a saját ismeretségi köréből töltetné fel annak készítőit?

 

Szó nincs róla! Pályázatot írnánk ki, hogy tehetséges szerkesztők, újságírók érkezzenek, mert egy újságnak profinak kell lennie, hogy elolvassák, de legalábbis kézbe vegyék. A kormánypárti képviselők is kapnának helyet benne, és törekednénk a minél jobb tájékoztatásra. Ez azért is fontos, mert a mi kerületünkben sok idős ember él, aki szívesebben vesz a kezébe egy nyomtatott újságot, mint böngészné az internetet.

 

Mi az, amire külön is felhívná a figyelmet?

 

Alapvető dolognak tartom, hogy a közvagyon jogszerűbb, átláthatóbb és a lakóközösség számára célszerűbb felhasználása minden tekintetben megtörténjen. Ha október 13-án az ellenzék veheti át a kerület irányítását, akkor körülbelül két héten belül fel fog állni az új testület és megpróbálunk mindent megvalósítani, amit a választóinknak megígértünk.

 

A tömegközlekedéssel kezdenének valamit vagy minden jó, ahogy most van?

 

Valóban jól fogalmaz, nálunk, például a 16-os autóbuszcsalád járatain igen sokszor tömegnyomor van, a turisták sokan vannak és a helyi lakosaink néha kiszorulnak a járművekből. Azt is problémásnak tartom, hogy a Batthyány tér és a Vár között nincs közvetlen kapcsolat. Egy jobban szétágazó autóbusz-hálózatot javasolnék, amely akár a tényleges Várat is érintené. Továbbá törekednék az egészségügyi intézmények és egyéb, az idősek által gyakrabban felkeresett helyekhez alacsonypadlós járművek beállítására. Persze ezeket nem lehet kerületi hatáskörben elintézni.

 

Kertész Z István