Vigyázz, ne hagyd magad behálózni!

Az internet veszélyei

 

Ahogy minden népszerű dolog, úgy a világháló is rengeteg veszélyt rejt magában. Ezek a veszélyek leselkednek mind a felnőttekre, mind a gyermekekre egyaránt. Szemben a felnőttekkel, a gyerekek sokkal tapasztalatlanabbak, és sokkal kevesebb védekezési mechanizmussal rendelkeznek egy-egy jól bevált stratégia ellen. Az egyik ilyen ma igen népszerű zaklatási forma a grooming, azaz a becserkészés. 

 

Ez az ismerkedési forma azt rejti magában, hogy egy felnőttkorú személy kifejezetten ismerkedési, majd behálózási céllal kezd el beszélgetni egy gyermekkorúval, aminek során bármit hazudhat magáról, hiszen az internet világában sosem tudhatjuk, ki ül a másik oldalon. Ennek során az általános témákon túl megpróbálja elnyerni a bizalmát, majd különböző, általában szexuális cselekedetekre próbálja rábírni. Bármilyen hihetetlen, ez nem csak az online térben fordul elő, hanem gyakran megjelenhet akár a való életben is. 

 

Az online grooming legnépszerűbb verziója hogy erotikus, szexuális jellegű képeket kérnek a gyerekekről, vagy akár webkamerán keresztül készítenek róluk. Ha ez létrejön, akkor a gyermek zsarolására is könnyedén felhasználhatják a képeket, vagy megoszthatják különböző illegális, felnőtt tartalmú oldalakon.

 

Hogyan kell ezt elképzelni?

 

Ezt az egész eljárást úgy kell elképzelni, hogy a gyermek valamilyen fórumon beszélgetésbe elegyedik egy másik személlyel. Ha egy becserkésző emberről van szó, akkor jó eséllyel különböző játékokon keresztül vagy közösségi oldalakon vadászik. Ennek során olyan embereket keres, akiknek az érdeklődési körébe bele tud helyezkedni, így nyeri el a bizalmukat. Ha ez bekövetkezett, akár odáig is elmehet, hogy bizalmasa lesz a gyermeknek, aki lassan elfordul a közvetlen környezetétől, és csak az új online ismerősében bízik. Ez egy nagyon fontos szempont, mivel ha valaki kisajátítja a gyermek bizalmát, akkor bármit megtehet vele. 

 

Tehát ha rájön, hogy a gyermek nem fogja elárulni, bármit is tesz, akkor felbátorodik és egyre gyakrabban kerül szóba a szexualitás. Ennek során jellemzően szexuális tartalmú képeket kér a gyermektől, vagy éppen készít róla. Sőt, szélsőséges esetben akár virtuális vagy valós szexuális aktusra is ráveheti a gyermeket. 

 

Ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked ne váljon ilyen becserkésző személyek áldozatává, akkor beszélgess vele minél többet az internet veszélyeiről, és lehetőleg kísérd figyelemmel az internetes tevékenységét.