Vége: Schmidt Máriáé lehet ’56 is, az MTA cselédesítve – ezrek tüntettek tegnap

Amint történt ez kísértetiesen ugyanígy a Kádár-rendszer alatt s pont az ’56-os forradalommal: állami kézbe adják azt a Rainer M. János vezette, mindenki által független és szakmailag kifogástalan kutatói műhelyként számon tartott ’56-os intézetet, amely eddig a legpontosabban és legpártatlanabbul kutatta, óvta s dokumentálta a történelmi eseményeket, a túlélők beszámolóit, minden rendelkezésre álló tényt s anyagot.

 

A fenti gátlástalan agresszió s a Magyar Tudományos Akadémia végleges szemen köpése motiválhatta azt a több ezer fővárosi tüntetőt, akik tegnap délután a tudományos élet két, eddig független maradék bástyájának immár véglegesnek tűnő lerombolása ellen tiltakozott Budapest utcáin a Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának! címmel hirdetett tüntetést az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra.

 

Két évvel ezelőtt már felmerült, hogy az 56’-os intézetet a Veritas Történetkutató Intézethez csatolnák, amely egy közvetlen kormányirányítás alatt álló, a tényeket elfogult, nem ritkán revizionista történelemszemlélettel vezeti Szakály Sándor. Becsületére legyen mondva, miután a két vezető ismerte egymást, kiderült, hogy Szakálynak sem tetszik az ötlet, aki állítólag lépett is ennek érdekében. Most kiderült, hogy a beolvasztás mégis megtörténik, méghozzá villámgyorsan – ráadásul olyan időpontban, amikor Szakály egészségi állapota kizár minden érdemi fellépést.

 

Rainer M. János minderről úgy nyilatkozott, hogy nincs már kihez fordulni segítségért, megértésért, eszköztelennek érzi magát, legfeljebb nem megy át a kormányintézetbe. Van egy ügy, van egy közösség, amelynek lételeme a szabadság, most ezt veszik el tőlük. Felmerülhetne, hogy a Magyar Tudományos Akadémiához kerüljenek, de hát az is végveszélyben van.

 

A tegnapi tüntetés szervezői azzal indokolták a tiltakozást, hogy „Palkovics László miniszter olyan törvénytervezetet készít elő, amely az MTA közgyűlési határozatainak ellenére önkényesen, szakmai indokok nélkül szakítaná el az Akadémia kutatóhálózatát, az akadémiai vagyont pedig de facto államosítaná./.../ A minisztérium a kutatóintézeteket új intézményhálózatba terelné, amely kormányzati többségű irányítótestület vezetése alatt működne a jövőben. Ez a lépés a mindenkori kormánytól független akadémiai kutatóhálózat és egyben az autonóm kutatási tevékenység végét jelenti Magyarországon” – fogalmaztak.

 

(forrás: szabadhir.hu)