Választások után – sokan vannak még a változások ellen

Igazán senki nem örülhet a Tisza Párton kívül. A Tisza párt összességében ugyan jól szerepelt, de sokak reménye, hogy esetleg utoléri, netán meghaladja a kormánypártok eredményét, ami az igazi áttörést jelenthetett volna, nem sikerült elérni. A Tisza párt eredményét és egyben az egész ország választási metodikáját úgy kell vizsgálni, hogy a Tisza az idő rövidsége miatt nem indult a megyei közgyűlési listákon és vidéki városokban sem. Az Európai Parlamenti listán, a fővárosi közgyűlési listán és néhány budapesti kerületben lehetett rájuk szavazni. Így nem biztos az az állítás, miszerint, ha most országgyűlési választások lettek volna, a Fidesz-KDNP újból kétharmadot szerzett volna.

 

Magyar Péter pártja, így is jól szerepelt, első körben sikerült az ellenzéket leváltania, amit sokan kívántak, és egy jó nagy lépéssel közelebb került a fő cél, a jelenlegi hatalom leváltásához. Ha olyan szerencsés helyzet alakult volna ki az Európai  Parlamenti listán, hogy a Tisza legalább a Fideszével egyenlő számú helyet ért volna el, esetleg meg is előzte volna, amiben nagyon sokan reménykedtek, akkor annak óriási belpolitikai vonzata lett volna, például az előre hozott választás. Azért így is óriási eredményt ért el a Tisza, például a Fővárosi közgyűlés 33 helye közül 10-et foglalhat el a párt, pont annyit, amennyit a kormánypártok. Magyar Péter jól számolt, így a Tisza nélkül nem lehet semmit sem dönteni a fővárosban. Egyébként ezt ígérte országos szinten is, hogy harmadik erőként az országgyűlési választások után ott lesz a Tisza. Most egyelőre kisebb körben a fővárosban mutathatja meg, hogy mit tud produkálni. Mindenesetre, nem meglepetésként, kiderült, hogy a Tisza az ellenzék vezető ereje és a pártok sorrendjében a második helyen áll.

 

Szintén nagy sikere volt a XII. kerületben a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) ahol Kovács Gergő személyében ők adják az új polgármestert. Egyébként az MKKP  a kisebb pártok közül kevésbé érezheti magát vesztesnek, annak ellenére, hogy az Európai Parlamentbe nem jutott be. Az érezhető volt már eddig is, hogy országos szinten is sok szimpatizánsuk van. A Momentum azonban vesztesnek érezheti magát, mert mind a két Európai parlamenti helyét elvesztette, és a fővárosi közgyűlésbe sem jutott be, igaz polgármesterei maradtak, sőt Zuglóban megnyerték a kerületvezető pozíciót. Sajnos a Momentum nem értette meg az idők szavát, a főleg fiatalokból álló párt nem tudta meggyőzni a saját korosztályát sem és nem mérte fel a hazai lakosság politikai gondolkodását sem. Azzal nem lehetett eredményt elérni, hogy megakadályozták, hogy az Uniós pénzek haza jöjjenek. A legtöbb választó nem fogta fel, hogy nem az ő pénzük visszatartása volt a Momentum célja, hanem, hogy az ország egészének járó forrásokat a hatalom ne tudja ellopni – és ezt előre lehetett látni, hogy választási eredményt nem fog hozni. A párt elnöke Donáth Anna már le is mondott.

 

Igazából a legrosszabbul a Demokratikus Koalíció (DK) és függelékei (MSZP, Párbeszéd) jártak. A mostanában Ó-baloldalnak is nevezett három párti együttműködés csak feleannyi széken ülhet Európában, mint eddig egyedül a DK,  négy helyett csak két széket kapott, hiába állt össze a két kisebb politikai formációval. A Párbeszéd, társelnöke már ki is lépett a pártból, szerinte ez a DK-val közös lista, nem összefogás volt, hanem önfeladás. Persze a jól fizető magyar parlamenti helyét megtartja.  Az MSZP és a Párbeszéd (P) is bemenekült Gyurcsány alá, hogy az előzetes felmérések alapján nagyon kicsi támogatottsággal bíró pártok a teljes bukást elkerüljék. Talán Tüttő Katának nem kellett volna olyan felvételt közzétenni, amelyen éppen kilovagol a tengerből.  Egy olyan párt prominense, aki  az óriási és egyre növekvő szociális különbségek ellen küzd ezzel, nem kicsit le tudja rombolni pártja nimbuszát (ami már így is alig van).

 

Talán most kellene egyet hátralépni Gyurcsány Ferencnek és feleségének, mert a baloldali vagy bármilyen ellenzéki politizálás velük már nem hozhat érdemi eredményt. Hiba lenne azonban csak ő kettejüket hibáztatni, hiszen az eddig a magát az ellenzék vezetőerejének képzelő DK-ban jó pár a tehetségtelen, önkritika nélküli és tehetségtelen vagy megélhetési politikus került be, és ezen az sem változtat, hogy vannak még jó páran a Dobrev-Gyurcsán rajongók – de már egyre kevesebben.

 

Kertész Z István