Újabb randevút szervez a két Korea szeptember közepére

A hírt csütörtökön phenjani tárgyalásait összegezve egy magas rangú dél-koreai tisztségviselő közölte a sajtóval: ugyanő beszámolt arról, hogy rajta keresztül Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető üzenetet küldött egymásnak.

 

A Trump és Kim közötti üzenetváltásról a tanácsadó azt mondta: az észak-koreai vezető levelében valószínűleg arra kéri az amerikai elnököt, hogy újítsák fel a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalásukat.

 

A felek még augusztus 13-án állapodtak meg abban, hogy Mun Dzse In és Kim Dzsong Un újabb csúcstalálkozót tart, ezúttal már Phenjanban. Ez idén a harmadik találkozó lesz közöttük, az első kettő április 27-én, illetve május 25-én volt Panmindzson határfaluban, a két országot elválasztó demilitarizált övezetben.

 

Az 1950 és 1953 közötti koreai háborút nem békeszerződés, hanem fegyverszüneti megállapodás zárta le, amelyet Észak-Korea, a Phenjant segítő kínai önkéntes haderő és a Szöult támogató, főleg amerikai ENSZ-csapatok írtak alá. Békeszerződés hiányában a felek jogilag ma is hadban állnak egymással.