Trumpnál kuncsorog az izraeli miniszterelnök Orbán elfogadtatásáért

Az Axios izraeli kormányzati forrásokból arról ír, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az elmúlt egy évben azért lobbizott, hogy „ajtót nyisson” Orbán Viktor előtt a Trump-adminisztrációhoz.

 

A portál arról ír, hogy hiába Donald Trump elnökké választása, az Orbán alatt hűvössé váló magyar-amerikai viszony a Trump-kormányzat első évében is változatlan maradt. Izraeli hivatalos források azonban most Barak Ravidnak, az izraeli Channel 10 hírcsatorna újságírójának azt mondták, hogy a Trumppal szoros kapcsolatot fenntartó Netanjahut Orbán az izraeli kormányfő budapesti látogatása idején kérte meg arra, hogy lobbizzon a kapcsolatok jobbítása érdekében.

 

Ugyanakkor Orbán kérése után Ron Dermer washingtoni izraeli nagykövet és további izraeli diplomaták a Trump-adminisztráció tagjait többször is azzal keresték meg, hogy kezdjenek tiszta lapot Orbánnal. „Mindenkinek, aki hajlandó volt minket meghallgatni, azt mondtuk, hogy a Magyarországgal való kapcsolat nagyon fontos számunkra, és Izrael szorosabb USA-Magyarország viszonyt szeretne látni” – mondta az Axiosnak egy tisztségviselő.

 

Benjamin Netanjahu irodája tagadta, hogy a miniszterelnök lobbizott volna Orbán érdekében Washingtonban. Egy azonban biztos: a tavaly júniusi budapesti vizit után most Orbán látogatott Izraelbe, ahol többek között Netanjahuval is találkozik. A látogatás napirendjéről itt olvashatnak.