Trump beégette a ma kezdődő Nato-csúcs résztvevőit

Donald Trump amerikai elnök ismét a NATO-tagországokat bírálta a szerdán kezdődő NATO-csúcstalálkozó előtt, mert szerinte nem költenek eleget a saját védelmükre. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint az Egyesült Államoknak nincs és nem is lesz jobb szövetségese Európánál.

 

A Görögországgal fennálló névvita várható lezárásával Macedónia meghívást kaphat a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az észak-atlanti szövetséggel a ma kezdődő NATO-csúcstalálkozó alkalmával – közölte a szövetség főtitkára Brüsszelben.

 

Jens Stoltenberg a NATO-csúcs részleteit ismertető sajtótájékoztatóján történelmi jelentőségűnek nevezte a hosszú évek diplomáciai előkészítését követően, június közepén létrejött, az egykori jugoszláv köztársaság új nevéről szóló megállapodást.

 

A főtitkár leszögezte, hogy az európai tagállamok és Kanada védelmi kiadások növelésére vonatkozó elhatározása nem az Egyesült Államok kedvéért vagy kérésére történt. A védelmi kiadásokról szóló megállapodásról saját védelmük fokozása érdekében döntöttek, a biztonságot veszélyeztető kockázatok növekedése miatt.

 

Donald Trump korábban többször bírálta a NATO-tagországokat, mert szerinte nem költenek eleget a saját védelmükre.