Törvényben korlátoznák az országgyűlési képviselők jogait

A tegnapi nap egy újabb merénylettel zárult a magyar közéletre, az Országgyűlés Igazságügyi bizottságában olyan határozatot hozott a kormánypárti többség, amellyel a parlamenti képviselők az eddig sem túl tág lehetőségeit jelentősen szűkítenék.

 

A középületekbe és közintézményekbe való bejutásukat korlátoznák a bizottságban meghozott döntés szerint. Ezt a szigorítást Kövér László, az Országgyűlés elnöke eszelte ki és ez a bizottság volt hajlandó felvállalni az ötletet. A Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége minden bizonnyal meg fogja ezt a határozatot szavazni, így nagy valószínűség szerint bekerül a képviselők jogállásáról szóló törvénybe.

 

Az Igazságügyi bizottság jelen lévő ellenzéki: Jobbikos, MSZP-s és DK-s tagjai hiába tiltakoztak a javaslat elfogadása ellen, a bizottságon belüli kormánytöbbséget nem tudták meggyőzni arról, hogy a határozat súlyosan sérti a népképviselet elvét is.

 

Szél Bernadett és Bősz Anett független képviselők is erősítették az ellenzéki oldalt, de nekik szavazati joguk – mivel nem tagok a bizottságban – nem volt.

 

Szél Bernadett felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az országgyűlési képviselőket nem szabadna munkájukban korlátozni, mert ha a tárgyalt határozatot a parlament elfogadja, akkor már csak a bábszínházzá alacsonyított országgyűlésbe lehetnének és nem láthatnák el választóik érdekképviseletét.

 

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a parlamenti képviselők eddigi lehetőségeinek bárminemű szűkítése, korlátozása, a jogállamiság lebontásának újabb és lényeges mérföldköve. A kormánypártiak azon indoklása, hogy ellenőrizhető legyen a képviselők belépése a középületekbe és a közintézményekbe, abba az alapvető elvbe ütközik, hogy vajon ki lenne jogosult ezen ellenőrzésekre, ki felügyelné azt. Mert, ha lenne vagy a jövőben létrehoznának ilyen szervezetet vagy megbíznának vele személyt, személyeket, akkor azzal szintén súlyosan sérülne a parlamentáris demokrácia. A képviselőket a szavazók küldik a Parlamentbe, ezért csakis ők gyakorolhatnának felettük ellenőrzési jogot. A szavazó a voksáért cserébe azt várja, hogy az érdekeit minél inkább képviselje az, akit bejuttat az Országgyűlésbe. Ha a beszavazott képviselőt bárkinek joga lenne bármilyen alapon ellenőrizni vagy munkájában korlátozni, akkor a mindenkori hatalomban lévők még aránytalanabb túl-hatalmat kapnának.

 

Jelenleg még az a törvényi rendelkezés van érvényben, hogy bármely országgyűlési képviselő bármely középületbe vagy közintézménybe beléphet és nem csak beléphet, hanem ott a munkájában – elsősorban a felkeresett intézmény vezetőjének támogatnia kell! Igaz, hogy ezt már az MTVA (Magyar Rádió és Televízió Alapítvány) székházában sem tették meg, sőt éppen az ellenkezője valósult meg annak, mint aminek a törvény szerint történnie kellett volna.

 

Azonban, ha már a törvényt is úgy alakítják át, ahogy a kormánypártoknak kedvező, akkor rendkívül súlyos mértékben romlik az ellenzéki szavazók érdekeinek védelme.

 

Külön ki kell térni arra is, hogy az Európai Parlamenti képviselőknek is saját országukban jelentősen csorbulnának a jogai, a munkájuk elvégzésének feltételei. Talán ezért is felszólalhatna az unió.

 

Ezért a tegnapi törvényjavaslat sokkal nagyobb probléma, mint, aminek első pillanatban látszik. Nem véletlen, hogy az országgyűlési képviselőknek ilyen felhatalmazásuk van, ugyanis, ez egy ellenőrzési jog, az állam, az állam szervezeteinek működése felett. Ha bármihez kötnék, például előzetes bejelentéshez, akkor a lényege, a tényleges ellenőrzés szűnne meg.

 

Kertész Z István