Tízmilliárdokra büntethetik a magyar kormányt

A Bizottság környezetvédelmi biztosa, Karmenu Vella idén január 30-án megbeszélést tartott azon országok környezetvédelemért felelős minisztereivel, amelyek nem tartják be az EU levegőminőségi jogszabályait, és egyúttal arra kérte őket, hogy február 9-ig nyújtsák be neki konkrét terveiket, amelyek végrehajtásával a légszennyezettség mielőbb csökkenthető.

 

A szakértők megdöbbenve szembesültek, hogy a kormány nem konkrét tervet küldött a Bizottságnak, hanem csupán azt a beszédet, amelyet a kormány képviselője mondott el a januári megbeszélésen.

 

„A légszennyezés fő forrása napjainkban a lakossági fűtés, égetés. A Levegő Munkacsoport évek óta rendszeresen konkrét javaslatokat tesz ennek csökkentése érdekében. Például az avarégetés országos tiltásával nem csak annak légszennyezése tűnne el, de az illegális hulladékégetések egy része is ellenőrizhetővé válna” – állapította meg Lenkei Péter, a szervezet vezetője. Véleményük szerint a másik jelentős szennyező forrás, a közlekedés terén is rövid idő alatt lehetne hathatós intézkedéseket tenni.

 

Amennyiben a magyar kormány elveszíti a pert, több tízmilliárd forintos büntetésre számíthatunk.