Tíz éve szellemtanya a battonyai gyermekfalu

Az SOS Gyermekfalvak Alapítvány a gyerekek városiasabb környezetben történő nevelése érdekében döntött a bezárás mellett, és az itt élőket Orosházára költöztették. A battonyai intézményt először 400 millió forintért kínálták eladásra, de vevő hiányában az árat 200 millió forintra csökkentették, sikertelenül. A helyi önkormányzat az enyészettől óvná meg az intézményt, ezért tárgyalásokat kezdtek az alapítvánnyal a komplexum megmentése és hasznosítása érdekében.

 

Boros Csaba polgármester a Vasárnapi Blikknek elmondta, hogy ha nem találnak vevőt, az önkormányzat átvenné az ingatlant és átmeneti otthonokat alakítana ki benne. Egy ilyen intézménybe például azok a családok költözhetnének átmeneti időre, akik házuk elvesztése vagy más tragédia következtében rászorulnak. A polgármester hozzátette, hogy a gyermekfalu nyári gyermektáboroztatásra is alkalmas lehetne, és szeretnék, ha az új funkció illeszkedne az alapítvány és a korábbi intézmény profiljához. Az önkormányzat nem támogatja az ingatlanok egyenkénti értékesítését, és nem járult hozzá a terület szétdarabolásához.

 

A gyermekfalu átvétele összefüggésben áll a város nagy beruházási tervével is. Battonyán termálvizet találtak, amelyet felhasználva fűtenék az önkormányzati intézményeket, és egy zöldségtermesztő melegházat is létrehoznának. A volt gyermekfalu házait is ezzel a forró vízzel fűtenék, így a befogadott családoknak alacsony rezsi költségekkel kellene számolniuk.

 

Az első magyarországi gyermekfalu 1986-ban nyílt meg, és az akkori nevelőintézetekhez képest forradalmi volt az árvákat családi házakban elhelyezni. Az avató ünnepségen jelen volt Hans-Heinz Reinprecht, az SOS Nemzetközi Gyermekfalu Szervezet főtitkára is. Nemrégiben, április 23-án elhunyt Helmut Kutin, az alapítvány létrehozója.