„Tiszta a lelkiismeretünk” – interjú a Kutyapárt elnökével

Kovács Gergely nem érzi az MKKP-t felelősnek a Fidesz kétharmados győzelmében. A Kutyapárt elnöke szerint az Együtt sem miattuk, hanem a taktikai szavazás miatt került nehéz helyzetbe.

 

Nem érzi felelősnek magát a 90 ezer szavazat miatt

 

A kampánytámogatást értelmes dolgokra költötték, éppen ezért nem látja kidobott szavazatnak a rájuk leadott mintegy 89 ezer voksot. 28 milliót az MKKP-nak is vissza kell fizetnie, de nem szerveznek gyűjtést, a kommunikációjuk pedig marad olyan, amilyen eddig volt. Kovács szerint a baloldali sajtó egy jelentős része propaganda-újságírássá alakult az elmúlt hetekben.

 

Van-e felelőssége a Fidesz győzelmében, illetve például az Együtt nehéz helyzetbe kerülésében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) – ezt próbáltuk elsősorban megtudni Kovács Gergely pártelnöktől, de arra is kíváncsiak voltunk, maradnak-e viccpárt, vagy változtatnak az eddigi irányon.

 

Kovács először erős szarkazmussal reagált a felelősség kérdésére: „Teljesen egyértelmű, erről az egészről mi tehetünk, én nagyon mást meg sem tudnék nevezni, aki ebben hibás” – jegyezte meg az ellenzéki politikus nem megfeledkezve az általuk az elmúlt években elköltött állami milliárdokról.

 

 

„Nálunk tíz-tizenöt százalék az átszavazási hajlandóság”

 

Komolyra fordítva a szót, Kovács elmondta, miszerint megnézték, mennyire szavaztak át a pártok választói: a Momentumnál vagy az LMP-nél körülbelül kétszerese a listás, mint az egyéni eredmény, vagyis náluk a választópolgárok fele átszavazott az MSZP-Párbeszédre vagy adott esetben a Jobbikra egyéniben. „Nálunk ez tíz-tizenöt százalék” – közölte az ellenzéki politikus, vagyis majdnem igaz a párt plakátja, mely szerint „a választóink száz százaléka ránk szavaz”. Ez a valóságban ugye akkor nyolcvanöt százalék.

 

Kovács Gergely mindezzel azt akarja mondani, hogy nem úgy tűnik, mintha a szavazóik hajlandóak lettek volna átszavazni más pártra. „A balos sajtóban a ránk leadott szavazatokat egész egyszerűen hozzáadják mondjuk egy jobbikos szavazathoz, azt feltételezve, hogy akik ránk szavaznak, azok egy az egyben leszavaznának a Jobbikra. Ez nyilvánvalóan egy teljes hülyeség” – hangsúlyozta az MKKP elnöke.

 

A 444 lett az új 888

 

Az elmúlt hetekben „a magát függetlennek mondó baloldali sajtó egy jelentős része konkrétan propaganda-újságírássá alakult. A 444 a jellegét tekintve megszorozta magát kettővel, és ahhoz a másik újsághoz kezdett el hasonlítani” – tett félreérthetetlen utalást Kovács a kormánypárti 888-ra. Mindenki hülye volt és mindenki rossz volt, aki nem lépett vissza. Ennek az lett a vége, hogy a pártok azzal tudtak népszerűséget szerezni maguknak, ha valahol visszaléptek.

 

„Kár, hogy nem tartott még néhány hétig” a kampány, mert akkor valószínűleg megjelentek volna az LMP-s visszalépésekről büszkélkedő óriásplakátok – így Kovács.

 

Amikor azzal szerzel népszerűséget, hogy nem indulsz, az kicsit olyan, mintha egy szépségversenyen azzal lehetne nyerni, hogy minél több részt kitakarsz magadból. Itt aztán újfent szarkasztikusan Kovács megjegyezte, miszerint azért volt annyira „hasznos” a taktikai szavazás és annak az erőltetése, mert „így biztosítani lehetett, hogy tényleg semmi másról ne legyen szó az ellenzék kampányában, mint hatalomtechnikai alkudozásokról, amit szerintem imádnak a választók, és tényleg csak ezt akarták hallani”.


 

Az MKKP egyébként 89 ezer szavazatot kapott, ez a 89 ezer szavazat pedig Kovács szerint nem hullt porba, ugyanis értelmes dolgokra költötték el a kampánytámogatást, konkrétan „115 hasznos dolog megvalósult”.

 

Az Európai Unióban nemzeti választáson viccpárt még sosem ért el 1,7 százalékos eredményt, addig tehát viccpártnak hívja magukat, amíg ezt a rekordot elmondhatta – reagált a jövővel kapcsolatos kérdésünkre a párt elnöke, hozzátéve, miszerint amúgy meg elég sok értelmes és hasznos dolgot csináltak az elmúlt másfél évben. Kommunikációban olyanok maradnak, mint eddig, mert nem szereti a „komolynak mondott ígéreteket”.

 

Hátha a Gulyás Marci csinál nekünk is egy közösségi finanszírozást

 

Keletkezett 28 millió forint visszafizetendő kampánytámogatásuk az egyéni jelöltek után, amit természetesen visszafizetnek, de Kovács nem nagyon szeretne ezért kalapozni, merthogy ez közpénz volt, amit úgy vettek fel, hogy tudták: ha nincs meg a jelöltnek a két százalék, akkor vissza kell majd fizetni. Juhász Péterék esete kicsit más, mert ők nem tudnak mást csinálni, mint megpróbálni most erre gyűjteni – tette hozzá Kovács.

 

Az MKKP elnöke szerint az a szomorú, hogy sok helyen csak kicsivel csúsztak le az egyéni jelöltjeik a kettő százalékról, mert értelmetlenül elment taktikai szavazni az a tíz-húsz százalék másra, szóval „hátha a Gulyás Marci majd csinál most egy ilyen közösségi finanszírozást a Kutyapártnak meg az Együttnek, hogy egy kicsit kevesebb pénzt kelljen visszafizetnünk” – szúrt oda az ellenzéki politikus a Közös Ország Mozgalom vezetőjének, a taktikai szavazás egyik élharcosának.

 

Kovács Gergely úgy tervezte, hogy a szombati diáktüntetésre kimegy, ugyanakkor megjegyezte, miszerint „egy ilyen elsöprő Fidesz-győzelem után én olyan nagyon sok értelmét nem látom egy ilyen tüntetésnek, de hátha másnap egy kicsit vidámabban ébrednek, akik elmennek”.

 

Szegő Péter/Budapest Beacon